[D505-] 抗俄衛國 167: 烏軍兩線穩定進攻

1001 回覆
19 Like 3 Dislike
果70個極右應該都幾惡掂: 聽過Martin講過, House某D洲分劃選區係會故意將有利自己的選民劃哂同一區, 加埋果D地方通常人口流動非常少, House Representative就會變成好似英國某D區咁百年不變, 永遠都係選出果類型的參議員.

睇完維基,真心覺得台灣實在太旨意盟友嘅救援

以隨時會同敵國開戰嘅軍隊嚟講,三軍嘅裝備都偏舊,妥善率亦唔高
"物以類聚, 人以群分", "同聲同氣", 適用於地方咁大的美國: 極右的同極右住埋一齊, 極左的同極左玩埋一碟

喺代議政制我哋可以做的, 只有唔俾呢D極左, 極右光譜的少數Representative成為主流, 影響最重要的決策.
你無計, 成班黃埔間諜喺軍隊入面,
你又好難清得走佢地.
同埋民間心態有d似銀英傳入面海尼森嘅市民咁,覺得有天險就安全,但其實個天險一旦比對手突破就係咁先

可能要好似南韓同烏克蘭咁同敵國之間無乜天險,隨時會比人攻陷,大家先會努力發展國防
比條女上阿柏奇打卡單嘢真係震驚全球
同FCDO一樣, 係好難清走呢D公務體系入面的仆街, 但難歸難, 要做的始終要做, 唔應該因為"難"而唔解決問題之源.

我從來都唔信冇任何辦法清走呢D仆街, 只係睇成個社會下幾多決心, 同點去plan承受/替代因冇佐呢D長年霸佔關鍵位置的人脈, 導致喺公共行政上的backfire咁解.

西爾斯基上將: 每種毒都有其解藥.
台灣民主太年輕,
而且先天缺乏民主所需要既科學精神.
要多一百年去搞.
因為歷史就係不斷重複
唔係科學精神, 族群概念, 普世價值觀等乃"形而上"的範圍, 同科學冇直接關係

李登輝: 心靈改革.
海尼森: 心之革命.

台灣人唔係缺乏科學精神, 係"心靈意志"仲未足夠. 簡單D講: 佢哋受的劫難磨練質與量都未足以建立自己家國, 危難意識.

再難聽D講: 台灣人欠一場對抗侵略的衛國戰爭, 完成心靈改革的最後一步.
美國又唔想畀太先進嘅武器,又限制住佢哋發展
其實個人認為台灣應該喺澳洲同法國為潛艇鬧翻嘅時候就應該接手呢咗個常規動力project 佢,話晒澳洲都已經掉咗嚿錢出嚟,法國佬唔想蝕咁金同台灣合作嘅誘因都大
悲觀睇,佢地潛艦國造造多十年都唔會有咩結果
臺灣國防真心太廢
體制:唔重視後勤
人:因循守舊、預備役嘅訓練內容同時間都不切實際
硬件:武器嘅妥善率都係麻麻(呢個又要返去體制問題)
最後就係堆共諜
民主最大要素: 科學精神

科學精神
是其是, 非其非, 講合理性, 講真話, 追求真相,
以數字反映事實, 嚴格遵守每一個step既公正性,
唔同既人用同樣方法做同樣事情理應有同樣結果.
(即係容許人對結果進行質疑、反對、檢測review)
如果無科學精神相關教育, 套制度會出現各種人既問題,
你係行唔到民主, 同香港既情況一樣.

民主, 其實係科學. 民主運行良好既國家,
佢地既教育都有科學精神喺入面.
所以, 我話台灣係民主既早產嬰,
台灣人對是其是非其非既概念仲未夠香港強
OH, 原來提督講的係廣義的Science. 我用的science係以物理學, 數學為基礎, 主要係論述自然世界的"科學".

大家對Science definition理解唔同, 做成誤會

BTW, "科學精神"係冇辦法解釋到"心靈", 集體意志點解會令一個族群追求某種"最終目標". 我講的係更"根源" = 點解一個族群會走上追求"科學精神", 從而得到目前追求普世價值觀的最終目標 = 整個族群的可持續性喺物質與文明不斷進步的最優解是民主自由, 以規則為基礎的秩序.

所謂心靈改革, 係一次又一次喺磨練之下, 堅信同確認其族群信仰的根本價值觀, 與其追求的"最終目標", 乃普世價值觀及追求人類整體的可持續性物質與精神文明進步, 呢樣每個人"最底層", "最根源"的"信念, 如同信仰一樣, 超出科學精神的範圍.
而民主與背後科學精神, 我會視之為咁多種比較高層次的tools中的其中一種.

如果唔係"普世價值觀", 係點都冇所謂的爛泥扶唔上壁的族群, 其實係唔使"科學精神"與民主呢D 咁powerful的tools的, 反正果D族群只要"生存到就夠", 過1萬, 甚至10萬年都剩係識念經, 俾一個又一個獨裁政權統治落去又有乜所謂?
台灣陸軍出名高裝檢做假
要捐出去隨時得10%行得
民主就係科學, 而推動民主既動力係基督教精神,
終極目的係令世界變得更加好, 而唔係單純自己得益.
呢個係我自己既睇法, 多少受"極簡歐洲史"本書既觀點啟發而黎.

不妨諗下, 點解民主穩建既國家都有基督教背景?
呢啲真係教育問題. 人, 接觸乜野資訊乜野教育就會成為乜野既人.
不過, 宗教涉及人類學、心理學同埋形而上學,
我自己都唔能夠好好咁去論述, 就唔講太多無謂獻丑.
K巴你有興趣可以去了解下, 可能解答到你.
咁而家有美國把關既.
拉法葉同幻影2000依兩樣野台灣都唔係好搞得掂
如果由大正時代開始計,台灣既根日本民主發展咗成一百年都唔係太成熟
中間經歷左戒嚴時期, 仲經歷過老蔣搞既中國化洗禮.
而且日治係發展民生, 但教育方面並未真正現代化.
日本自己都問題多多.
有新聞講過? share黎望下.
歷史重覆, 係因為文化無變.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞