[D505-] 抗俄衛國 167: 烏軍兩線穩定進攻

1001 回覆
19 Like 3 Dislike
同我預期都差唔多, 肯定會長期化, 分別只在規模上:

宜家西方國家做的support, 似乎係令戰爭"長期化"得來, 又處於小規模, 可以控制的程度上.

#575 講過, 呢個approach有好亦有壞, 等於"一砲過/短時間內俾哂成個代價", 定玩"分期供款"模式去搞掂俄羅斯.

我個人係傾向一次過搞掂, 長痛不如短痛.
文章好好.....不過根本問題係歐美對應烏俄戰爭既積極性低下.
關鍵唔係點做, 而係點令各國有動力去做.

好難.
快撚啲槍斃.
老實講條二世祖都唔撚爭氣架喇
一單勁過一單
對獨裁者來講, 保持權力始終壓倒其他priorities.

BTW, 我更有興趣, 了解普京同俄羅斯權力核心背後果班"寡頭" = 俄羅斯真正的"操盤者", 自華格納兵變後, 好清楚咁睇到, 普京只係"幕後操盤者"的代理.

俄羅斯表面上扮明清帝國式的一人集權, 實際上卻是唐帝國式的節度使式玩法, 如果係咁, 西方世界要針對的就唔應該係普京, 而係佢背後代表的幕後支配者. 搞掂呢班實際上的俄羅斯支配者, 普京本人不值一題.

另外, 普里戈津同紹伊古的位置/身分: 佢哋自己係一眾寡頭之一? 定同普京一樣, 只係某些寡頭的代理?
https://youtu.be/mxS60DBku68

接上面話題, 另一個問題係阿聯酋成為"寡頭"逃避西方世界制裁的天堂之一.

呢D半刻意製造成藏污納垢的地方, 同塔利班阿富汗一樣好撚麻煩 (直頭係世界兩大"地下世界"的入口).
更深層次既問題係, 烏克蘭戰爭, 到底係普京既意志,
定係寡頭既意志? 又或者係both? 經過一年, 又有咩變化?
寸過馬撚

萊茵金屬在烏設軍火、坦克廠!俄警告將成目標 CEO:用自家防空砲保護
https://lih.kg/3448956
非洲d failed state無人想理
平時就人民幣真香
出事就搵歐美
ethiopia上面係eritrea
黑鬼版北韓
經過左法國示威, 我諗歐美真係唔想再理你非洲,
總之難民走去中俄就好.
清算Girkin派系
https://twitter.com/AricToler/status/1682432400632979462?s=20
但係Prigo冇事,你懂的
佢已經無利用價值. 普利戈津有兵.
說明Girkin同普里戈津兩者喺俄羅斯的身分差天共地:

Girkin真係單純寡頭集團的狗, 唔係權力圈內一分子. 即係高級熱狗, 土共.
普里戈津係節度使寡頭集團的一員, 加埋本身有自己的私人武裝力量.
https://twitter.com/new27brigade/status/1682407924235395073?s=20

BTW, 極端民族主義係有其市場, 世上就係有人以"稱王稱霸"為榮耀, 根本價值觀差異導致"善惡觀"的分歧, 新27同Martin都睇唔通呢點.
單內戰就係eritrea同ethiopia 領土有爭議
唔知有無理解錯,Tigray 班人係兩國邊境但鐘意痴ethiopia多啲,佢哋都有份響ethiopia組成聯合政府,但Tigray地區啲城市畀ethiopia為咗兩國和平而送咗畀eritrea
撚狗咁撚
產地直射
蛾羅斯你爭氣啲啦,而家連一間公司都唔驚你
軍火佬當贏左咁,呢D係經濟活動
開罐頭時間
咁叫蛾帝同共帝得唔得?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞