[D505-] 抗俄衛國 167: 烏軍兩線穩定進攻

1001 回覆
19 Like 3 Dislike
https://twitter.com/new27brigade/status/1680622244828176384?s=20

烏方消息比較保守, 但相對可靠.
https://twitter.com/ChuckPfarrer/status/1680600102346301441?s=20

斯瓦托夫/克里門納前線, 冇乜大變化, 俄羅斯突擊失敗, 持續空襲同砲擊烏克籣防禦陣地.

基本上邊個控制Serebryansk Forest, 邊個就掌握Dibroya一帶的主動權. 目前該森林喺烏軍控制之中, 而烏軍賴以維持森林控制權的Bilohorivka, 俄羅斯由舊年冬季攻到宜家都冇辦法攻得入.
補充資料: 由北面斯瓦托夫, 巴赫穆特到南面馬林卡, 成條烏東接觸線據聞俄羅斯集結約18萬兵力, 其中5萬兵力喺巴赫穆特.

假設約5萬兵力負責馬林卡同阿卡迪夫卡, 部署喺斯瓦托夫, 克里門納前線負責向利曼, 庫皮揚斯克進攻的總兵力, 估算約8萬, 唔會超過10萬兵力 (假設唔留任何防禦兵力, 將全部預備兵力都投入進攻).

以下小弟有一個問題: 烏東由斯瓦托夫開始計到馬林卡有18萬俄匪的話, 咁刻松到扎波羅熱/武赫箂達一線, 俄匪又部署幾多兵力? 有冇巴打有南方接觸線, 俄匪部署的大約總兵力數?
其實人數意義不大
裝備衰到連子彈都話唔夠
無作戰經驗
指揮官又死左一批
要進攻係諗多左
而家只係堆人頭勉強防守下
正確來講係“以攻代守”,俄羅斯一向都係戰術同資源上唔應該反攻都要夾硬衝。

俄羅斯戰術係永遠唔鍾意陷入被動防禦狀態,點都要組織一波接一波的進攻,意圖爭取戰場上主動,但這正中烏克蘭下懷,夾硬強攻只會令俄羅斯更快速地消耗人力與物資,耗盡資源後只會崩潰得更徹底。
無殉爆已經係賺咗
原來都真係有事
以為仲可以行到車
人地俄佬D車識飛架
冇事
咩環境,斷晒未?
另一邊好似冇咁嚴重仲可以單邊行?
咁樣就下次再炸佢個老母閪

呢條閪橋一定要斷到稀巴爛
行唔行到唔緊要,
最緊要係畀俄佬知有能力打,
除時斷後路,走定唔走?
btw 之後克里米亞一定變地獄,
冇水冇糧冇彈藥
斷晒後路投降啦,連督戰嘅都要降
俾人正面反攻成功就要好似上次赫爾松咁敗走
督戰隊一定會走先,亦都係崩潰前先兆
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞