[D505-] 抗俄衛國 167: 烏軍兩線穩定進攻

1001 回覆
19 Like 3 Dislike
奶共左媒唔意外
https://www.cnbc.com/2023/07/12/iran-at-odds-with-allied-russia-after-moscow-backs-uae-in-island-dispute.html

https://news.yahoo.com/iran-supports-territorial-integrity-ukraine-210900613.html

伊朗同俄羅斯鬧緊交

事源係 俄羅斯同阿拉伯國家出左份聯合聲明 ,支持阿聯酋三個同伊朗有領土爭議島既主權

伊朗就出份聲明支持烏克蘭領土完整,唔承認俄羅斯併吞烏克蘭領土
俄祭最強殺器 官媒證實王牌主戰車T-14「阿瑪塔」參戰

《塔斯社》19日援引俄羅斯軍工複合體消息報導稱,俄軍南部集團在「特別軍事行動區」,首度將號稱全球首款第四代主戰車的T-14「阿瑪塔」(T14 Armata)投入了實戰。俄軍南部集群目前正在札波羅熱方向作戰。

這是自俄烏衝突以來第,T-14主戰車第二次被曝光出現在戰場上。此前,4月25日,有知情人士向《衛星通訊社》透露,俄軍量開始使用T-14對烏軍陣地開火,但該型主戰車並未直接參加突擊行動。

據公開資料,T-14由烏拉爾運輸機械製造設計局(隸屬烏拉爾車輛製造廠)研製的。T-14具有新佈局,其砲塔和武器系統是無人的,而3名乘員處於位於車體前部的獨立裝甲艙內。該戰車擁有多層複合裝甲、新型「孔雀石」(Malachite)反應裝甲和「阿富汗石」主動防禦系統(Afghanit APS)。

據報導,T-14引擎的功率可達1500馬力,這應能為其提供在公路上最高達80公里的時速。

關於T-14的實際數量至今仍是未知,俄羅斯陸軍最初計畫在2015年至2020年間採購 2300輛T-14,但軍聞媒體《Defence Blog》2021年曾報導,在測試過程中發現T-14的火控系統存在缺陷,因此可能須至2024年才能將交付給俄軍

俄烏戰爭衝突持續,隨著烏克蘭使用反戰車飛彈和自殺無人機進行攻擊,俄軍最引以為傲的主戰車部隊也落於下風。根據烏克蘭20日最新統計,俄軍被烏軍摧毀的戰車數量已達4129輛,其中也包含先進的T-90M主戰車等。

期待Su-57出場
又有新罐頭試開
厚巴
https://twitter.com/Military_idv_tw/status/1682303365634732033?t=r5xJ0hPWgVL1DviZxhjCWg&s=19

30架嘛,美國即刻喺倉入面攞30架填番條數都得啦

最緊要係車組乘員冇事,人冇事換第二架上陣又滿血復活。
要做好人, 大把人商人可以做, 議員可以做.
一國首相黎做.....屌佢老母啦.
之前有講過話俄佬應承左俾戰機伊朗,
但無左件事, 走左伊朗數. 有冇巴打搵返段新聞?
喺Nlaw標槍面對, 咩坦克好似都分別不大,
關鍵反而係點偵測敵人.
https://news.yahoo.com/iran-yet-receive-su-35-200200313.html

伊朗表示本應2023年交貨既50架 su35 ,而家仲未收到
究竟美帝有幾多武器
俾極烏克蘭都仲有
應該唔會. 自由時報講啲唔講啲, 你睇返塔斯社既報導.
https://tass.com/russia/1648763
佢有講過主要係想測試T14性能, 之後T14已經撤走.

當然, 塔斯社唔係咩好野, 唔可以信晒,
但至少投入T-14作戰與撤出, 俄方並無必要玩假消息,
而戰場亦未收到T-14大量出現既消息.
自由時報啲野有時都唔好信晒.
同二戰時英國空軍一樣, 彈射後回落本土,
返去基地拎架戰機再打過.
德國空軍彈射完都變俘虜
唔係樣樣野都要首相發言架?
你咁大期望做乜鳩

你要首相出聲
即係要雜種回應
好明顯呢個話題無人會應你
講完又無實際行動
講完自己柒有咩意思?

唔同既人出聲有唔同既影響力同用途
呢單野聽完除左「哦」真係意義不大
除非真係斷正援蛾要推制裁支那
咁先至係要代表政府出聲
俄軍都上萬架坦克啦, 美國只會更多.

仲有, 提醒大家, 『美帝』一詞, 源於共產黨思維對帝國主義既批判,
而共產黨將美國視為帝國主義既最大來源, 所以先有『美帝』一詞.
呢啲共產黨思維既詞匯, 勸大家唔好再用.
都唔係, 英國而家其實要同中國decoupling,
辛偉誠不作為, 大家其實有眼睇.
比烏軍打左幾多架?
有D片拍左D坦克同戰機墳場,多到好誇張
仲有第二個corcern:班die hard英格蘭briexiter

要同中國decoupling,而同美國的trade deal又遙遙無期,咁英國唯一可以做的就係番EU,但係班hard Briexiter 係連瑞士模式都唔願意接受

班Briexiter 入面,一d就真心忽上腦,但有d係俄中背後搧動,離間英國與歐盟的關係。
你仲諗住磨俄羅斯
就預咗係咁
磨俄羅斯, 就係"所有"parties都會suffer代價. 係雙方"意志力"的比拼.

亦係我之前講過的: 長痛與短痛的分別.

其實普京做得習近平契弟, 就預佐條友會白卡化, 跟習近平一樣將一切可以利用的東西"武器化"(雖然KGB, 玩陰出身的人通常都有不擇手段的傾向, 但最近半年普京的行為, 明顯越來越習近平化).
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞