[D505-] 抗俄衛國 167: 烏軍兩線穩定進攻

1001 回覆
19 Like 3 Dislike
斯瓦托夫係圍魏救趙
防止巴赫穆特等地一帶輸太快

依家俄軍都做唔到重大反擊
只係拖緊烏軍反攻步伐
美國俾得F16同集束彈
應該係想加快節奏
最理想係俄佬係美總統大選前一兩個月投降

依家民主黨繼續瘋狂派武器
而家俄人最興走難地點係阿根廷, 阿根廷亦都變成「雙非」(俄人)BB熱門出生地
阿根廷亦有一個特別地方係阿籍不能放棄
換言之俄人嘅算盤就係阿根廷俄人不能被徵兵, 生個仔大咗都禁止做(他國)韮菜
以波蘭角度
地緣上烏克蘭旁邊就係波蘭
而波蘭作為北約成員國又憎撚死俄狗
任由俄狗侵略烏克蘭從而威脅波蘭係不能容忍

如果大佬德國咁軟弱仲想行綏靖政策
東歐前蘇聯國家肯定無法接受
咁會導致歐盟解體同華沙公約重組
波蘭重新做返東歐一哥

現實係東歐國家夾住德法做返大佬應該做既事
軍援烏克蘭擺出強硬態度應對俄狗侵略

而呢d野G係唔可能再現
就算全國反俄都唔會得到西方國家援助
從根本利益上就無人想理
類似當年克里米亞咁

除非G做到好似以色列咁證明到自己有存在價值
有武德唔親俄
咁可能都有得玩下
我諗你講中重點
Georgia一早唔親俄, 但係武德就... 不過就算Georgia有基婚都幫唔到好多, 佢目前最大作用似乎係收留流亡俄人

在座我應該提最多GeorgiaUkraineArmeniaMoldova呢個組織, 有幾有用大家心照
G太細, 唔夠縱深, 唔同烏克蘭.
古阿姆
俄比人炸咁多彈藥庫都仲無限彈藥咁
相信打多1年都仲未見底
真係磨到佢冇晒先完結到戰爭
準備打仗通常提早大量生產彈藥,有大把貨唔出奇
其實nato/其他國家有冇全力生產
定係就住就住咁生產算
俄羅斯有途徑補充到,伊朗,大陸,北韓,兜個大圈走私都仲得。

係其他維修硬件未必得
佢有契弟喺後面全力生產
https://twitter.com/new27brigade/status/1683401247368548352?t=G-CFREPHbS8Ax8tlnKh4lQ&s=19

連86歲老人都夠膽派上戰場,俄羅斯呢個國家已經距死不遠。
https://twitter.com/Military_idv_tw/status/1683437756259905538?s=20

烏俄比拼指標:
1. 扎波羅熱豹二損耗 VS 箂曼T90-M損失
2. 雙方戰場受損的戰車, 有冇辦法短期收復後, 馬上再投入戰場.
3. 雙方戰車乘員生還同受傷率.
4. 俄烏雙方後方補充/生產新坦克的速度.
5. 新坦克/收復後坦克再次投入前線, 中間運輸的補給線攻防.
仆街, 打歪左.
其實如果係 deep state 見德國咁樣擺得咁軟手腳,不如扶波蘭加北歐三國另組強力既軍事同盟去約制俄羅斯同埋令班左膠歐盟醒下仲好
https://twitter.com/Military_idv_tw/status/1683462326320775168?s=20

其實"報復"都係Excuse而已, 就算冇俄羅斯退出Grain Deal, 冇Port Odesa受無差別攻擊, 烏克籣一樣會照計劃打擊克里米亞俄國軍事設施.

由澤連斯基去土耳其帶走5個亞速營指揮官一刻, 就決定佐雙方一齊破局, 以武力決定黑海同克里米亞勝負.

持續觀察俄烏雙方互轟對方腹地的後續效果, 同5月大反攻前奏一樣, 呢輪雙方鬥轟的結果, 會反映喺之後雙方的前線行動與成效上.
反正打中咗都屈烏軍打
其實由左翼到左膠講嘅嘢都係冇人聽, 冇人接受, 冇人理, 亦都冇用
-譴責集束彈: 烏俄美都冇簽, 烏集束彈原來拎去掃雷
-任何形式和談: putin未輸/未死, 和乜春, 未計其他勢力
-北約: 北約咪擴戰緊囉實質
我成日同西方左翼嘈係有原因, 不過係對住一班發夢嘅人9up
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞