[D505-] 抗俄衛國 167: 烏軍兩線穩定進攻

1001 回覆
19 Like 3 Dislike
https://twitter.com/new27brigade/status/1682626949481627650?t=avmaiJq5fPNP9v2xLtomXg&s=19

擺3個連愛國者,已經好好個。

西方世界應該考慮俾更多愛國者防空系統。
重點係根本烏克蘭太大
多多都唔夠用
結論:長遠來講,要幫烏克蘭建立遠程飛彈投射能力。

俄羅斯下下都遠到裏海屈距離,2-3千公里一支支X-22射過來,咁搞法唔多掂。

更重要係目前制裁都係有中國,香港漏動,俄羅斯總係有辦法取得少量關鍵電子零件生產飛彈。
俄羅斯又一次重覆舊年冬天濫炸城市的錯誤:其實民用,商業用設施真係要收復的話可以好快,parts生產線有錢就可以大量制造。

而家重點剩係要加強Odesa防空。

而普京呢個國際黑社會流氓開出的條件亦反映出俄羅斯國內農業問題:冇外國肥料同機械零件持續大規模機械化農業生產,咁搞落去俄羅斯農業都會因為冇機器用冧檔。
https://twitter.com/new27brigade/status/1682699221714206720?t=9wsObJfIzZRjc3i_fQSDVw&s=19

https://twitter.com/new27brigade/status/1682693431200718849?t=Y0lNcp-JqaDgqhlsWLqb6A&s=19

俄烏以攻對攻:俄羅斯轟炸Port Odesa,烏克蘭就集中摧毀克里米亞油庫,彈藥庫同封鎖克赤大橋,咪睇下邊個傷d。

睇wagner Groups的部署,普京會唔會再同大廚deal,攻擊烏克蘭西部,戰略上意圖封鎖陸路補給/運輸線。不過我唔認為operational level俄羅斯有實行呢個戰略的capacities。
其實「美帝」俾我既印象好似係來自日本acg
有興趣可以一讀,
睇下共產主義係如何判斷英美法既帝國主義
順帶一提,共產主義口中既帝國主義,
同英美對帝國主義既定義不一。睇既時候要留心,
唔好混淆。
https://www.marxists.org/chinese/lenin/15.htm
順帶一提,批判帝國主義既幾乎都係共產黨爪牙,
都幾好認。張翠容嗰本中東現場就係最好例子,
裏面就夾雜左批判帝國主義既文章,
將中東好多問題歸究於帝國主義,
無視左中東人喺歷史上犯既錯。
好多批判帝國主義既人都有呢類問題,
淨係批判帝國主義,對其他問題或成因視而不見。
中東人長期以來,都唔知自己想點。

早期係“民智未開”,近代就變成“唔願意追隨對族群精神同物質文明進步更好”的價值觀。

唔止我,有d巴打都講過:呢d族群不願接受文明進步思維教化,當幾萬年後西方世界人民已經進步到星系殖民時,呢群人仍然只會識念可籣經。

然後我哋同西方世界的後世,喺呢群落伍族群中,可能變成“神話傳說”一樣的存在
另外,共產主義同資本主義的對決,一早就喺上世紀分出勝負了。

宜家係軍國/帝國主義的亡靈,喺21世紀借俄羅斯同中共還魂,以搶掠為發展模式的族群,試圖以手上的武力,威脅21世紀以國際規則與秩序為主導的發展模式。
咁其實liberal/marxist都分好多派嘅
iraq war我諗而家嚟講只有極少數(極右)仍然話應該打
Afghan war, gulf war肯定冇咁多反對者
真 香港啲貨櫃肯定收埋咗俄佬要跑零件
https://twitter.com/Military_idv_tw/status/1682759955684950017?s=20

問題來了, 俄羅斯唔用番1模1樣的Tactics + 比烏克籣更大的量, 砲擊番烏軍陣地轉頭? 當中應該有好多因素:

1. 俄羅斯剩下的火砲, 多管火箭等重型裝備, 集中哂庫皮揚斯克, 克里門納方向, 其他戰線冇咁多火砲進行對等砲襲.
2. 俄羅斯火砲精準度唔夠, 產生唔到同烏克籣使用西方火砲一樣效果.
3. 俄羅斯火砲射程太近, 一開砲就俾敵人反砲兵雷達捕捉, 然後就迎來烏克籣反砲兵攻擊. 因此顧忌唔敢隨便開砲
4. 前線缺彈啦, 後方彈藥庫俾烏克籣日夜轟炸, 冇足夠彈藥補充進行對等砲擊火力壓制.
5. 有限火砲要留來對付烏克籣裝甲部隊, 唔可以隨便用.
我係話想, 共產黨詞匯例如美帝呢啲唔好亂用.
我仍然回應緊主題
因為唔少美國人唔識「美帝」之下都係譴責 US/UK/French/western imperialism
我自己都有論戰過, for 一啲liberal原來東升西降就係佢哋信念
其實俄軍有用白鏻彈之類.
但由上而下既指揮, 結果就係鳩炸.
好多人都係頂住青天反青人.
自己係西方社會既得益者, 然後走去反.
反, 都唔係話唔啱既, 社會有鑑察有不同聲音係好事,
但走去撐啲蠻族人就好撚好笑.

之前美國有單新聞, 話某個伊斯蘭社區禁左LGBT,
少數族群 vs LGBT 呢類新聞係最多花生食.

所以我話左派都好多派, 有啲人唔妥宗教, 有啲人唔妥俄佬, 有啲人唔妥北約,
左派同右派其中一個大分野就係, 左派咬左派經常發生, 例如Bernie Sanders, 有啲老左會話Sanders回哂塘, 因為佢原本係親蘇, 而家變咗好主流嘅Democrat(目前非黨員), 可以見到佢對烏戰態度同建制(Biden)一樣, 有啲左仔可能low key根本同右癌一樣唔想援烏, 只係個侵略太勁, 唔好意思唱反調
我覺得嘈
4. 西方制裁太過份
已經算比較minor/嘈得少, 上年基輔戰嗰陣已經講緊 russia is the most sanctioned country, ahead of Iran
一樣有人嘈對伊朗/古巴制裁
但係呢啲我覺得可以開放討論, 冇烏戰咁critical

同理批評西方帝國主義都有好多種motivation, 單純左翼嘅話我覺得有佢理由, 但係有額外agenda就會唔同哂, 以左翼嘅社會公義角度唔應該/唔會接受嗰啲agenda, 除咗, 除咗佢係鬼.
北約東擴論有咩好嘈? 我一直都話, 係前華國家西逃.
而家唔係北約收O靚, 踩過界收左華約字頭啲O靚,
而係華約呢個字頭啲O靚唔想跟俄佬.
波的三國, 波蘭, 捷克, 甚至乎前南斯拉夫成員國,
都係憑自己意志加入北約, 點東擴?

有篇文章講得好, 指責北約東擴既人, 其實本身就係帝國主義思維,
覺得一切都係大國話晒事, 小國既意願係可以忽視.

左翼、戰爭的咎責,與帝國主義
https://lih.kg/3449306

雖然分享嗰個香港獨立五訴求成日分享鄭垃啲垃圾文,
但今次分享既呢篇係講得幾中.
BTW, 呢年半來睇到的戰爭形態, 都係回合制攻防戰形式: 一方出動部隊/火砲進攻, 另一方就躲喺陣地防禦同迎擊"進攻部隊". 未發生過雙方"同一時間, 同一戰線"都處於進攻態勢 = 雙方同時用火砲, 戰機轟炸敵人陣地, 雙方裝甲, 地面部隊同時出擊鬥搌跨敵人有生力量呢類會戰式決戰.
https://twitter.com/Military_idv_tw/status/1682767570053791746?s=20

俄羅斯一樣識玩無人機+遠程火力打擊, 勝負關鍵就係雙方ISR效率同戰場上臨機應變的手腕.

不過呢段片亦表示, 俄羅斯真係將精銳調佐去庫皮揚斯克, 克里門納戰線, 相比烏克籣, 俄羅斯識玩西方式精準打擊, 都係精英部隊, 普及率遠比唔上烏克籣砲兵.
而家烏克蘭係小規模兵隊指揮, 以最適當兵器毀滅對方.
就算俄國都少左萬歲衝鋒.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞