[D505-] 抗俄衛國 167: 烏軍兩線穩定進攻

1001 回覆
19 Like 3 Dislike
reboot完補充
又學某個台講, 其實putin姑勿論咩原因/白咭/民族主義上頭/同寡頭計過數照攻打烏國,
其實直接武力侵烏, 而且算漏咗烏人英勇抗戰, 更加冇算過西方積極干預, 策略上都係彌天大錯
.
.
.
散修修加多幾句
以前講所謂五胡亂華, 結果係班胡人漢化咗留低, 冇咩人真係北歸, 係人都知北亞/Siberia凍, 冇咩人想留
我咁講好似好誇咁, 但係俄對烏何嘗唔係咁, 只不過凍啲嘅俄方其實GDP稍為有啲優勢, 烏方到今日都係糧食多但係好x窮嘅地方,

倘若(俄方)係和平看待呢個鄰國 (1991-2014), 咁個格局就會係好似美對加咁上下, 實際美食住加, 但係平等互待就係

當然我呢堆FF都係冇發生/已破局
華約又好, CIS又好, 唔係俄佬自把自為, 又何以分崩離析
美國嗰邊就搞得出(NAFTA)USMCA, 東歐可以搞出國對國戰爭出嚟
問心嗰句西方道義上, 軍事上都援烏, 但係至今都冇真係信烏人本護照
我知有啲烏人唔中意我咁講, 但叫烏做二戰中國其實係一種compliment嚟
所以我話, 俄國人(+宜家中國 大陸)埋藏許久, 由遊牧民族帶來的野蠻因子始終揮之不去.

但我睇到Martin同好多評論的因素, 都只講到近代Nazi為止, 冇好似我哋(帝巴, 提督)咁, 進一步發掘更深層次, 整個族群更根本的問題所在.

喺我眼中到目前為止評價始終未變: Nazi只係對文明世界為禍"第二"深, 對文明世界摧殘最嚴重的係"蒙古帝國", 只有蒙古帝國先做過所經之處寸草不生, 雞犬不留, 所佔領地區文明大倒退.
由佢2008年打南奧塞梯開始已經無得返轉頭。
因為打南奧塞梯導致烏克蘭對租借軍港既政策產生轉變
俄國極擔心無左克里米亞軍港,
所以親俄既亞勞科維奇一被趕走,
佢即刻郁手入侵克里米亞

絕對唔係2014年既事
佢做新聞都夠啦,講埋文化唔洗訓囉
https://en.wikipedia.org/wiki/Russo-Georgian_War#Russian_interests_and_involvement
好可惜其實西方人對Georgia亦都冇乜同情, 好大程度上, 就算唔當俄方「解放」South Ossetia + Abkhazia, 或者唔係太幫呢兩個細佬嘅口, 都係當咗Georgia係臭四
問心, 2023年, 都係冇乜人理過Georgia單嘢, 因為
1. SO + Abk 既成事實, 當地啲人亦都甘心投俄, 甚至入俄軍, 好似日軍有台灣人朝鮮人咁, 今日喺俄軍當中, 走去侵烏
即係G, SO, ABK三方都唔會得到同情, 三個正式狗咬狗骨, 冇一個係民主思維, 只有G一味親西方, 求西方幫手反攻
2. 烏方完全另一樣嘢, 都係極度腐敗窮國, 但係Crimean Tatars同烏東大多數人都認同烏克蘭主權
Georgia就係冇呢種民意
所以putin一上台就想搞georgia, 都唔係西方要理georgia嘅緣由
但係回咗十次帶都可以講, georgia嘅失利, 確實助長咗putin氣燄
關鍵你無講
Georgia離歐盟北約遠.
Ukraine離歐盟北約近.
(唔係駁嘴) 土耳其夠近啦, 想幫一早幫咗, 土耳其只係同Armenia敵對, 未至於對Georgia敵對, G區內敵人係一大兩細
但係點講都好西方搞唔掂G, S, A三方嘅仇怨, 我會咁估

我講既近,係講威脅性,
烏克蘭太近德國呢類歐洲核心國家。
土耳其如果喺高加索同俄佬爭Georgia,
歐約北約係無咁大反應,離歐洲核心太遠。
小弟唔多熟,如果G,S,A仇怨來自宗教呢d形而上嘢,全世界都唔會有解方。最多只能夠隔開佢哋,唔俾衝突爆發。
都有理由嘅...烏接壤嘅有波蘭... 我都唔需要講Slovakia Hungary兩個

按返情理西方都係冇咩理由特登幫G, 又係嗰句, 唔係冇援助過, 但係一定唔係係咁送himars之類, 否則
Georgia根本連國體都有排執, 佢首先要搞清楚係點解S同A根本冇打算同佢坐同一條船
我明白主權國家唔可能自己去放棄國土
倘若話烏入北約有好多阻力(唔計例如土耳其會唔會干預之外, 我認為土方唔多理), 咁G連入歐盟/北約都難, 冇話要完整國土, 佢亦都冇對外戰爭, 但就係唔知有咩motivation要有人理佢
差唔多好似話, 塞浦路斯都唔係完整國土, 但係亦都只能係咁
A係Armenia, G係Georgia, S係邊個?
Abkhazia
South Ossetia

Georgia-Armenia關係冇咁差
其實Georgia同Armenia既關係幾微妙.
大家都係基督教國家, 不過一個係正東教, 一個係東方正統教會,
偏偏北方有俄佬, 東西有兩個伊斯蘭國家.
兩A基本上係世仇互片無得妥協, 甚至亞塞好想同土耳其夾份滅左亞美,
因為呢個因素, 亞塞既裏海石油管道唔經亞美, 反而經左G去土耳其,
G變左得益者, 亞美怕死焗住親俄無得揀.
G又擔心俄國吞佢, 後面又有亞美, G又擔心佢同俄國合謀.
但亞美如果俾人滅左, 亞塞既石油可以唔再經G,
變左兩國關係唔會太差又唔會太好, 好撚屌詭.

不過, 而家美國開到口要撐亞美, 要亞塞同土耳其收手,
俄國又唔想失去亞美支持, 高加索既局勢變化會更加難以捉摸.
俄烏戰爭後,高加索局勢可以唔使再睇俄羅斯因素。

但要睇車臣卡德羅夫之後會點玩。
當年Abkhaz條友都成日開玩笑話自己先係Caucasian (指, 白人好明顯唔係個個都高加索嚟)
高加索係舊大陸其中一撻窮山惡水
只有伊朗俄羅斯土耳其可以獨霸成個地區, 而家就冇呢樣嘢, 於是個個山頭都係互相有仇口
https://twitter.com/nexta_tv/status/1683119889790259201
https://twitter.com/nexta_tv/status/1683119887386812419

呢單新聞, 我只有一個疑問.....之前以色列同烏克蘭既防空技術交統,
到底俾左啲乜? 呢單野有冇關?
https://twitter.com/new27brigade/status/1683110961920524288
https://twitter.com/new27brigade/status/1683135912086208512?t=_Z_yUGtycpouJOSOQzMUQw&s=19

證明俄羅斯將火砲與多管火箭集中喺斯瓦托夫,克里門納戰線喺真。

相對地巴赫穆特與南部戰線俄羅斯的火砲不足,被烏克蘭壓住來打。

俄羅斯冇放棄過搶回戰略主動權。大家各有各攻,然後各有各在地的預備隊防守。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞