[D505-] 抗俄衛國 167: 烏軍兩線穩定進攻

1001 回覆
19 Like 3 Dislike
我覺得俄狗其實無失誤

俄狗知道正面據點防守、硬抗得到西方先進軍備既烏軍係無好處 (巴赫姆半年來既攻防已經證明呢點)

與其俾烏軍慢慢推進,不如分散兵力開辟新戰線搏大霧,令烏軍都要跟住分兵回防

軍隊既戰損會擴大,但可以成功令戰爭繼續拖長,因為俄狗明白只有拖到一個時間點歐美國家開始減軍援,自家主子先有機會可以體面退場
依家得返幾個國家有能力生產炮彈,應該好啲
唔定
上年Nammo啲35mmx228上Gepard射唔到

NATO唔少嘢係close enough就算,到最後都係要測試攞cert

見過傳言話法國佬120mm OFL F1雖然同德國佬一齊開發(DM43),但係法國佬生產用嘅裝藥勁過德國佬少少,F1喺L2射會高過火控嘅膛壓setting
見到法國就嬲
現階段睇唔到任何理由會減軍援.
正因為火炮彈藥產能不足, 先會俾集束彈.
烏軍如果真係唔夠彈, 就真係要俾戰機.

點解集束彈一出, 個個國家都係鳩UP兩句就無出聲?
因為無集束彈, 就要俾F16, 各國未想俾住.
俄軍失敗唔係在於戰術失敗, 係在於後勤支援唔到前線.
而制度上無辦法將前線問題feedback返去前線.
呢啲歸根究底係制度問題.
俄羅斯戰術+限彈會唔會變奇怪嘢
前綫冇彈藥上面一味叫強攻 依D叫指揮失誤
我覺得俄狗其實無失誤

俄狗知道正面據點防守、硬抗得到西方先進軍備既烏軍係無好處 (巴赫姆半年來既攻防已經證明呢點)

與其俾烏軍慢慢推進,不如分散兵力開辟新戰線搏大霧,令烏軍都要跟住分兵回防

軍隊既戰損會擴大,但可以成功令戰爭繼續拖長,因為俄狗明白只有拖到一個時間點歐美國家開始減軍援,自家主子先有機會可以體面退場
俄軍失敗唔係在於戰術失敗, 係在於後勤支援唔到前線.
而制度上無辦法將前線問題feedback返去前線高層.
呢啲歸根究底係制度問題.
幾個啦:
1. 我覺得最緊重: operational level上, 無論喺供應鏈定logistics能力上, 俄羅斯都冇能力滿足到對下的tactical level 與對上的stratigic level的要求 = 打腫臉充胖子, 冇咁大個頭又學人戴太大頂帽.

2. 俄羅斯前線問題與困境, 被上級無視, 上級只係願意照自己的計劃強迫前線執行, 無視前線不斷的變化.

3. 前兩點的問題根本就如提督講的: 制度問題, 呢D全部係獨裁/威權體制的原罪, 除非由制度(其實係更深層次=族群的根本價值觀願意進步/改變), 否則基本上冇得救.
21世紀既無限制潛艇戰?
依家有艘掛喀麥隆旗嘅船去緊烏克蘭Izmail港
睇俄佬會唔會癲到擊沉佢
除非烏軍做得太過火,例如大規模用軍援武器炸平民、執行反人類戰術等等。西方唔會放棄烏克蘭,因為沉沒成本好高。如果搞咁撚多嘢最後利益又冇光環又冇,仲要引發東歐國家離心離德等等嘅政治問題,國內輿論會點樣屌法可想而知。所以烏軍一遇大少少嘅阻滯就有人幫佢升級軍備。
二戰教訓,西方陣營認為要及早對抗有野心獨裁者,唔會再採取綏靖政策
而家係一個千載難逢嘅機會蛾狗申請自爆,唔趁呢個機會做瓜佢,等二三十年後佢又發癲嚟過,到時未必有機會搞掂佢
爽手快啲俾f16好啦
Izmail啱啱好喺正邊境位,又比較入面,對商船嚟講應該算係安全啲咁
賠就唔會,就算聖帝瓜左,高傲的俄羅斯人會寧願閂埋門做北韓都唔肯認輸以求和好。

當然背底責任盡在西方,資產子女盡在西方就梗架啦
冇得去歐洲慘過食屎

https://www.ydn.com.tw/news/newsInsidePage?chapterID=1601390
平息報廢謠言 英威爾斯親王號將重返大海

軍聞網站「英國國防期刊」(UKDJ)17日報導,經過長時間維修,英國皇家海軍航空母艦「威爾斯親王號」(R09)近日將重返大海,離開蘇格蘭的羅賽斯造船廠,也可望平息該艦恐報廢拆零的傳言。

報導說,英國民航單位以「船舶即將離開造船廠,恐有安全疑慮」為由,針對羅賽斯造船廠周邊海域,宣布無人機空域禁令,外界因此研判,應是「威爾斯親王號」離開船廠,進行海試。

「威爾斯親王號」去年8月下旬離開母港樸茨茅斯後,原擬前進美東,進行F-35B戰機整合訓練任務;但出航不久,發現主機與右大軸傳動器故障,導致右大軸與俥葉嚴重毀損,右舵也部分受損。完成維修後,可望按預定規劃,於今年秋季恢復服役。

在「威爾斯親王號」修復期間,還一度因部分零件轉用於執勤中的「伊莉莎白女王號」,導致「威爾斯親王號」因受損過重,恐遭報廢的傳言甚囂塵上。

根據皇家海軍計畫,「威爾斯親王號」重新服役後,將再次赴美進行F-35B起降驗證,讓該艦達「初始作戰能力」(IOC)門檻,則2艘伊莉莎白女王級航艦均將具備作戰能力。

軍援太多,唔贏交待唔到
廣東話講洗濕左個頭
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞