[D505-] 抗俄衛國 167: 烏軍兩線穩定進攻

1001 回覆
19 Like 3 Dislike
咁點解人類“會想世界變得更美好”?

之前已經講過,一個族群並非“理所當然”地追求呢個目標。應該話,每個族群對乜野叫“美好”的定義都唔一樣。美好同善惡一樣,根本價值觀決定佐呢d標準。

所以提督,建議盡量唔好用太多主觀性,會受根本價值觀影響的詞語進行深入討論,例如“美好”,“善與惡”。如果真係基於科學精神討論的話,首先就要避免用主觀性的字。你見我係堅持用“物質與精神上的發展/進步”,而非用簡單“美好”一個字就算。
搞咩?連登post twitter出叉包既次數多左
要reload多幾次先無事。係連登問題定twitter問題?
突發!俄爆了
https://lih.kg/3442980

WTF
睇定D先, 保持距離, 遲D睇下有冇其他sources support
呢單我之前都望到, 但暫時觀望, 唔share住,
等更多消息出黎之後再follow.
#233 同感, 先保持距離, 持續觀察
如果你單單係信奉科學, 工程, 0同1, 你永遠都唔會了解.
放低工程嗰套, 去了解人文, 了解意識形態, 了解思維方式,
你會明白點解中俄兩國係barbarians, 點解東方發展唔到民主.
點解民主既發展係發生喺宗教改革之後.
人, 永遠無相同, 只有一群群近似既價值同思維方式 (文化),
用工程嗰套去解讀人文係無解, 永遠唔會有答案.
詳細就太長, 我講唔到, 你有興趣可以去嘗試睇下, 無興趣就算.
對人文, Idea我唯一肯定的係: 呢個範圍唔可以套用"科學"呢個工具去嘗試分析, 解釋. 以統計學去歸納人文現象係目前嘗試用科學方法研究呢D領域的極限. 提督講呢樣嘢我非常情楚. 所以我先一直採用將科學與精神兩者/兩詞分開, 唔混為一談, 精神就係形而上的領域, 狹義科學就係研究自然, 物理世界的工具.

反而唔清楚的係提督你: 俾我觀感係提督你一直想用"科學"去包裝唔係100%符合狹義科學的人文, 心理, 社會科學的研究上. 而宗教呢個形而上因素, 係提督你之後先加, 試圖補足你的論述缺陷
仲有我唔係"信奉"科學, 只係工程佬common sense, 知道Use to right tools to do the job.

喺人文, 政治, idea, 宗教呢類關於"人性", "形而上"研究上, "科學"並非一個最適合的工具.

人性, 形而上無法"證偽", 亦無法"重覆或重現"一個現象.
先講回正題:

https://twitter.com/new27brigade/status/1680228444611952643?s=20

俄烏雙方, 都係火砲大戰先開路, 睇下邊一方先打哂火砲, 多管火箭同彈藥

以呢個速度消耗前蘇聯為三戰預備的庫存, 跟住幾廿年都應該唔使擔心俄羅斯會再有足夠力量再次發動侵略戰爭了 ~ 前題係俄羅斯仍然存在, 冇進一步瓦解的話
單靠科學精神, 無法滿足人心, 科學精神同宗教係民主既兩大基石,
呢個係我一直既概念, 以前喺呢個POST都有講過, 不過應該無咩人記得.
當時我既講法應該係, 教會成為社區樞紐去維繫人與人之間既連結.
講到宗教(或者話人文)呢範, 我自己唔係嗰皮, 睇書睇返黎,
但知其然而不知其所以然, 所以有需要先提一提,
大部份情況我都唔講咁多, 唔熟書. 如果你話有缺陷,
人文嗰PART我確實係唔熟, 理科底, 人文呢邊有缺陷就事實黎.
不過, 唔係你所以為嗰種事後加上去.

你自己都知人文呢範野唔可以用科學方式去睇,
只能用歸納呢種比較科學既方式, 就要放低工程佬1同0諗法.
人文唔係科學, 無100%科學方法, Never, 只有相對科學方法.
另外, 科學精神係追求科學既方式同動力: 求真, 講真話.
係不論咩範籌都可以應用既野.

我再睇返你同我既對答, 我有少少明白同你既分歧點係乜.
我口中既科學同你口中既科學, 並唔係一致. 你口中既科學,
係講緊嗰種學問, 科學實驗將事情100%重現,
而我口中既科學, 係科學家(或者一般人)以科學方式對待事物既態度,
明知唔係100%重現, 但會試圖尋找接近真相既方法, 嗰種背後既意識形態.
That's why 喺你口中科學係工具, 而我就話科學係對待世界既生活方式.
你可以用我呢種理解, 重新睇一次我上面講既野, 你先會明我講乜.
如果我地唔能夠理解彼此既分歧, 只會一直雞同鴨講落去.
其實呢個戰術都聽左好耐,
不過當然無大報報導, 當係小道消息咁傳.
好似係波波夫嗰單野有講過呢個戰術?
嘩屌, 堅定流?

烏克蘭軍假冒正妹「約炮」!一票傻兵交出座標 下秒通通遭炸死
https://lih.kg/3443027
我個人觀點: Idea, 宗教, 甚至形而上, 連求"真"都做唔到.

何謂"真"? 呢點同自然科學一樣, 我哋需要鑽牛角尖地追尋"最初的因果律/真理", 去到呢個程度的話恕小弟舉手放棄: 人類就係人類, 唔係"神"或者"創造主"(如果你信有呢個存在的話), 最少呢個時代, 我會承認自己身為人類的極限.

再回番對"科學"定義的分歧, 我會建議提督你不如唔好用"科學精神", 直接講"追求真理", 或者"追求真善美"會更貼切. 咁大家都唔會有誤會 (雖然我覺得"追求真善美"都係太空泛, "真善美"標準會根據根本價值觀=你"相信"乜嘢而變), 唔使借"科學"呢個朵的

P.S: 數學家一直都有吊物理學家, 亂咁用數學原理去任意解釋物理現象, 同小弟我有D不滿提督借"科學"呢個詞, 套用第二個definition一樣
印象中, 好似好耐以前有類似的case, 不過唔係約人交出座標, 而係類似電話騙案咁, 騙哂俄佬D錢之類.
補充一下呢單新聞, 其實上年九月有報導過,
不過insider呢類傳媒唔太受重視.
https://www.businessinsider.com/ukraine-hackers-create-fake-profiles-russia-troops-share-location-ft-2022-9?r=US&IR=T

望下Insider呢篇報導, 上年9月既事, 點解忽然又報導返?
事源係一段微博片, 7月13日upload, 一個俄軍話自己被人炸,
死淨佢一個. 想睇片可以click入去, 唔想睇片就睇我呢張相.

睇黎俄軍既軍紀真係每況愈下,
之前都有講過話會沒收手機, 而家似乎連呢啲機制都無埋.
而且佢地真係無warn過前線士兵唔好share自己既位置,
呢啲都係軍紀敗壞, 同埋軍部不負責任既證明.
補充一下呢單新聞, 其實上年九月有報導過,
不過insider呢類傳媒唔太受重視.
https://www.businessinsider.com/ukraine-hackers-create-fake-profiles-russia-troops-share-location-ft-2022-9?r=US&IR=T

望下Insider呢篇報導, 上年9月既事, 點解忽然又報導返?
事源係一段微博片, 7月13日upload, 一個俄軍話自己被人炸,
死淨佢一個. 想睇片可以click入去, 唔想睇片就睇我呢張相.

https://weibo.com/7842120386/N9IfC7aVU?pagetype=profilefeed

睇黎俄軍既軍紀真係每況愈下,
之前都有講過話會沒收手機, 而家似乎連呢啲機制都無埋.
而且佢地真係無warn過前線士兵唔好share自己既位置,
呢啲都係軍紀敗壞, 同埋軍部不負責任既證明.
有, 呢個戰術令俄羅斯短時間內消耗同損失極大量前線火砲資源, 導致前線幾乎冇反砲兵同火力支援, 結果佢帶領, 目前前線最好打的58集團軍損失嚴重.

因為損失慘重, 波波夫少將要求後撤休整但俾格拉西莫夫拒絕.

另外, 今日又有另一個"講真話"的俄軍高級軍官(少將)被解職.
https://twitter.com/new27brigade/status/1680193293844647936?s=20

俄羅斯準備強攻利曼
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞