[D505-] 抗俄衛國 167: 烏軍兩線穩定進攻

1001 回覆
19 Like 3 Dislike
grain deal有背景既, 亞速營班人返左烏克蘭,
然後陳芳語就唱: 『我聽見有個聲音, 是玻璃心碎一地』

咁既背景之下係無可能續到個grain deal.
對俄佬而言, 土耳其係失信.
跟住後續所有後果, 其實都在各方預計之內.

咁都好, 無謂拖拖拉拉啦, 黑海大打出手, 快D隊冧俄羅斯黑海艦隊仲好. 快D打爆黑社會流氓, 總好過日日俾人恐嚇威脅.
蛾羅支學人講信任?
https://www.politico.com/news/2023/07/21/u-s-f-16-ukraine-00107620
The timeline Kirby laid out is faster than Ukrainian officials have predicted, signaling a new sense of urgency. Foreign Minister Dmytro Kuleba said in a July 12 interview that he expected the first F-16s will fly in Ukrainian skies by the end of the first quarter of 2024.
如烏勝,根本土耳其係蠃家,所以個古惑總統越坐越穩
又係要逼到佢歸邊
咁無計,火雞有運行唔係第一次,今次本小利大添,以後成個歐亞地帶佢最有話事人權
就因為係黑社會, 自己成日都背信棄義,
所以先特別痛恨人地出賣佢.

我出賣你可以, 你出賣我唔得, 我要贏兩次.
咦? 咁熟既喂....
俄中本是系出同源

歷史上, 彼此都係受蒙古帝國入侵所害, 其後亦某程度上被其野蠻文化/思維所污染.

講歷史是追究最根本責任, 其實應該要算落蒙古人的頭上, 不過始作俑者"黃金家族" = 鐵木真條仆街(呢度我擺明係用21世紀的價值觀, 跨時空追斬果個時代班生蕃野蠻人)已經受到報應, 喺清帝國時代絕子絕孫, 宜家的"蒙古人"係當年被黃金家族勞役的低層蒙古人後代.
根本火雞有伊斯坦堡已經唔會輸
https://twitter.com/new27brigade/status/1683043542636331010?s=20

俄羅斯連反砲兵雷達都可以俾烏克籣用砲兵直接摧毀, 反砲兵能力上俄羅斯完全係被動捱打. 少數做到精準砲擊的精銳又調哂去斯瓦托夫, 克里門納前線.

宜家扎波羅熱前線, 只剩番地雷陣可以拖延烏克籣的攻勢, 但地雷陣被突破亦只係時間上的問題.
https://twitter.com/Military_idv_tw/status/1683082890689810432?s=20

以上飛彈, 要用到愛國者, SAMP-T的級別先攔截到

P-800, 低空超音速突防 (類似雄三果隻, 貼海面飛反艦飛彈), 要再想辦法.
我極度懷疑蒙古論其實冇乜人信
1. 咁樣係歧視當代蒙古(包括Kalmyk, Buryat等等)
2. 個Focus變成中古歷史(蒙古arguably改變咗中古, 打垮咗中古時代), 但其實連ottoman都冇乜人追究責任, 只會當古代論
不管四大汗國定係Ottoman 滿清, 都當古代論, 連奧匈都係, 散咗就算
3. 蒙古子孫多過你想像喎, 成個中亞夾蒙古
愛新覺羅同蒙古聯姻好多個世代, 朱明都未絕𠻸, 何況愛新覺羅
基本上俾遊牧民族摧毀完之後既文明都會衰退,
變返野蠻,唔講道理,唔守信用。
大宋同大明,基輔羅斯,阿拉伯帝國,乃至乎成個中亞,
一體適用。

黃金家族只係遊失民族既其中一員。
睇邊一個啦
-中亞本來係遊牧民族, 蘇聯之後就夾硬屈成工業化現代國家
-土耳其本來都係, 而家去到香港嘅80年代水平
-蒙古咁少人, 所以賴一個小國係好無謂
-Ottoman留低最大責任一在Armenians, 二在巴勒斯坦問題, 現代Arab國家好少會再屌Ottoman佔領, 屌更多係英法殖民, 尤其因為英法直接執Ottoman嘅二手殖民, 而且扶植咗以色列出嚟同全中東打對台

按返本主題, 俄羅斯呢一個龐然大物由沙皇末期, 俄帝早期就已經係咁,
學啲meme咁講, 蘇聯係一個先進咗幾倍嘅續集, 俄聯邦到今日田地反而顯得似狗尾續貂
=

https://www.reddit.com/r/monarchism/comments/ef3no9/the_epic_of_russia/

都係睇你點睇, 我有俄仔fd(被指大俄膠, 其實有烏裔)係buy俄帝時期, 唔老黎蘇聯"red terrorist", 但係我覺得國力嚟講蘇聯一定威過俄帝多多聲
蘇聯關鍵只不過係繼承咗擴張完嘅俄帝, 同期正是英帝同美國(新墨西哥州建州)

而家Oppenheimer上映, 都係間接highlight返點解冷戰咁怕核戰, 就係當年蘇聯營造出核震懾呢種恐怖平衡
俄帝終其一朝都冇真係威脅過西方或者中國, 極其量就係great game (阿富汗, 中亞, 伊朗)同埋東線, 不過都係打到柒哂, 你可以argue一戰俄軍定係烏戰俄軍打得柒啲嘅其實
換個角度, 蘇聯嘅超級大國係靠十分臃腫嘅官僚架構, 企圖取消市場經濟, 用工業同官僚壓迫嚟催谷國力
我上述成日話同左翼嘈, 個關鍵係有某幾派左派佢地最大嘅fetish, 直接講癖好, 就係學蘇聯一套, 即係leftist statism
我有同人傾開「國家左翼」其實具體就只係包裝得好pro-proletariat嘅封建主義
Marxist-Leninist by definition就係國家左翼, 完全以及根本反對無政府主義, 喺Marx時期已經扭曲咗, 到Lenin時期就加埋恐怖極權

返返主題, 留畀俄聯邦嘅禍害就係一班食蘇聯時期退休金食過世嘅廢老, 誘使putin用戰爭, 用各種手段嚟馬呢班選民嘅票

殊不知俄廢老都係食子文化嘅受惠者, 俄人子孫就去食himars
帝巴you get the point

我個人好consistant的: 如果從嚴, 追究番"古代" (cutting time from 12世紀左右)的話, 帝巴講的非常正確, 連ottoman等都應該要追番條數

宜家唔追"古代", 甚至奧匈等等的J數, 係如帝巴所言"散佐就算" = 成個要承擔責任帝國已經唔存在, 又冇人或者團體繼承呢D帝國的位置或法理/法人地位, 要追討都無從入手. 呢個係現實技術上且法理上的極限.

所以我係對現有法理framework極限有不滿架: 班仆街在世時玩爛其他地方, 受害的族群被施加無數痛苦, 然後一個唔該個帝國散佐, 拍個纙柚就當找佐條數, 我個人意見係, 社會發展的規律 = 帝國散佐當成對班人渣後人的punishment, 對當年俾佢哋傷害的族群"補償"唔足夠攞
食子文化, 最後就係佢哋成個族群慢慢因為冇新一代而消失.

班廢老對呢個後果冇所謂, 做終極自私撚 = 為佐自己FF的榮譽同利益連族群未來都犠牲掉的話, then just let them go ahead. 社會發展定律最後就係讓呢D族群慢慢消失淘汰掉
大清退位詔書點咗名畀中華民國, 但係唔見得(大陸時期)中華民國有時間去理返自己推翻嘅滿清當年嘅屠殺/壓迫等等
法理上奧地利算係梳理得好少少, 原本第一共和都係想做中立國, 1955年第二共和都enshrine返呢一點, 蘇聯亦都接受
土耳其, 俄聯邦呢方面都係fail
蒙古打殘左基輔羅斯,
先有羅斯人北移建立莫斯科為核心既俄羅斯。

如果無蒙古打殘阿拉伯帝國,
奧圖曼喺小亞細亞未必發到圍,
更遑論攻陷君士坦丁堡,將勢力伸入巴勒斯坦。
一班土耳其人建立既政權,就算係伊斯蘭教都好,
都注定不為阿拉伯世界接受為王。

將問題歸究於蒙古係唔啱,所以話係遊牧民族既問題
最後要補多句其實土耳其既祖先都係遊牧民族
所以你批判土耳其喺巴勒斯坦啲殖民,
其實一樣係批判遊牧民族嗰種文化
係, 我就係擺到明批判遊牧民族文化同其根本價值觀"落後", "野蠻", "暴力", "唔文明", 只係比滅世撚同死人族進步"少少", 係21世紀普世價值觀同追求"物質與精神文明可持續發展"目標的最大敵人之一

而到21世紀其野蠻思維帶來的遺禍仲存在, 溝埋帝國主義, 極端民族主義後變得更殘暴同更侵略性.
我極度懷疑蒙古論其實冇乜人信
1. 咁樣係歧視當代蒙古(包括Kalmyk, Buryat等等)
2. 個Focus變成中古歷史(蒙古arguably改變咗中古, 打垮咗中古時代), 但其實連ottoman都冇乜人追究責任, 只會當古代論
不管四大汗國定係Ottoman 滿清, 都當古代論, 連奧匈都係, 散咗就算
3. 蒙古子孫多過你想像喎, 成個中亞夾蒙古
愛新覺羅同蒙古聯姻好多個世代, 朱明都未絕𠻸, 何況愛新覺羅
基本上俾遊牧民族摧毀完之後既文明都會衰退,
變返野蠻,唔講道理,唔守信用。
大宋同大明,基輔羅斯,阿拉伯帝國,乃至乎成個中亞,
一體適用。

黃金家族只係遊失民族既其中一員。
睇邊一個啦
-中亞本來係遊牧民族, 蘇聯之後就夾硬屈成工業化現代國家
-土耳其本來都係, 而家去到香港嘅80年代水平
-蒙古咁少人, 所以賴一個小國係好無謂
-Ottoman留低最大責任一在Armenians, 二在巴勒斯坦問題, 現代Arab國家好少會再屌Ottoman佔領, 屌更多係英法殖民, 尤其因為英法直接執Ottoman嘅二手殖民, 而且扶植咗以色列出嚟同全中東打對台

按返本主題, 俄羅斯呢一個龐然大物由沙皇末期, 俄帝早期就已經係咁,
學啲meme咁講, 蘇聯係一個先進咗幾倍嘅續集, 俄聯邦到今日田地反而顯得似狗尾續貂
=
蒙古打殘左基輔羅斯,
先有羅斯人北移建立莫斯科為核心既俄羅斯。

如果無蒙古打殘阿拉伯帝國,
奧圖曼喺小亞細亞未必發到圍,
更遑論攻陷君士坦丁堡,將勢力伸入巴勒斯坦。
一班土耳其人建立既政權,就算係伊斯蘭教都好,
都注定不為阿拉伯世界接受為王。

將問題歸究於蒙古係唔啱,所以話係遊牧民族既問題
最後要補多句其實土耳其既祖先都係遊牧民族
所以你批判土耳其喺巴勒斯坦啲殖民,
其實一樣係批判遊牧民族嗰種文化

當代Arab國家只會係當土耳其係鄰國(查實都真係唔少人移民中轉站, 我見唔少), 不過Ottoman Sultan亦都係最後一班哈里發嚟
又返返主題, 好概括咁講中俄身為陸權國家, 亦都唔係遊牧, 個基本盤佢地基本上有足夠民意保留(漢地就最少以秦/明版圖為準)(俄地就大概係今日俄聯邦, 唔計佔領區)
呢一點, 在座好中意睇嘅某個台都explore過好多次

我有朋友好憎講歷史嘅如果, 因為冇如果, 歷史已經發生哂
但係我好中意講平行歷史

1945年之後本來唔一定係美同蘇爭霸, 所以用今人角度會覺得Oppenheimer(我未睇, 只係知歷史)覺得自己開啟咗滅世之門係好正路
因為開啟核武競賽, 促使咗大國爭相核試(奧氏在世時, 美蘇中英法都核試, 跟住連南非都一度有核料)

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞