[D505-] 抗俄衛國 167: 烏軍兩線穩定進攻

1001 回覆
19 Like 3 Dislike
有個習慣咗就無事喺加拿大
大家認住
唔.... 好似成日睇加post見到
我成撚日追擊呢條友, 叫佢返香港找數.

MING仔 達哥已經變返黃 希望達哥機友早日原諒返佢
https://lih.kg/kdmEOT
始終有21%人覺得烏克蘭唔重要.
呢班人就係要爭取嗰21%人既支持.
選票就係咁, 唔需要覺得驚訝.
麻煩upload上連登嗰個server pls.
入侵國境係article 5. wagner group唔計俄國軍隊? 無問題,
大家都係北約國, 波蘭名正言順殺入立陶宛殺賊.
班非洲佬都白痴, 叫烏克蘭停戰?
我係烏克蘭直頭唔賣俾你.
即係不分是非, 俄佬故意燒/禁/阻烏糧, 出口俄糧, 班撚樣就照要

FIE由街頭柒到街尾.

烏克蘭劍后拒握手被DQ後 受邀獲奧運資格 FIE終轉軚
https://lih.kg/3456010
以非洲黎講, 佢地實買俄糧. 糧食危機, 佢地買俄糧係人之常情.
不過西方社會亦會睇住佢地做過啲乜. 好事黎, 睇清楚誰人誰鬼.
普京想借華格納想玩類似游擊戰的遊戲?

即係自由俄羅斯果種玩法, 華格納不停騷擾走廊, NATO大軍就到就縮番入去白羅斯, 賭NATO只敢守邊境, 唔敢派地面部隊踩入白羅斯領土.

就算踩入去, 中招的都只係盧卡申科, 大廚同普京安然無恙.

但假如盧卡申科伯NATO真係殺入白羅斯消滅Wagner Groups, 為佐保住自己政權, 掉轉槍頭將普里戈津交出來就好笑了
叫FIE食屎啦! 左癌上身的腐敗協會
其實都唔係左唔左啦...
一來putin個黨係極右(即使俄共都支持戰爭)
二來利益嘅嘢邊會有左, 左嘅話就應該照顧(兩地)人民感受

根本好多歐洲左派其實就係statists, 即係最buy蘇聯經濟嗰隻, 係死牛一便頸嗰隻, 同佢哋拗係講經
你睇愈受蘇聯逼害既東歐國家就愈硬.

東德呢啲係自己攞黎既共產主義陣營,
或者西歐嗰班所謂既社會主義者反而會親俄.
咁我又唔係咁睇
你可以話德共源自共產國際, 亦都可以話蘇共迫咗東德行共產
德共(兩邊)都係直接師承馬克思
其實就算其他政權啲友, 我都好難話個個都係迫出嚟, 總有一班人好熱血(熱血為權)入咗去做領導層
咁班"社會主義者"其實應該更加親英國先係喎, 宜家英國的social welfare制度, 都不知幾貼近班社會主義者的理想國度
其實俄國有好"完善"既外宣理論. 套外宣就係:
主要係講民族主義, 烏東親俄人士想歸俄理應受到尊重.
而烏克蘭同頓盧兩州內戰係唔合理, 係烏克蘭發動戰爭.
俄國幫佢烏東, 只係幫返自己兄弟, 非常合理.
總有班左派覺得世界唔應該係歐美控制,
聽到呢啲民族主義理論之後上左腦.

呢方面, 翻譯左做華文之後, 非常不倫不類,
啲小粉紅聽啲唔聽啲, 亦唔真正了解烏俄兩國歷史,
只係聽中國既內宣資料, 聽完唔識演繹返出黎,
一講烏俄就會睇到好多小粉柒頭由頭柒到腳趾尾既留言.
你睇返完裝俄國外宣, 至少個脈絡係清晰好多.

佢地外宣既破綻係邊度? 好簡單, 由清朝開始,
俄國就好鍾意玩殖民, 殖到咁上下就霸地,
話塊地係佢既. 只要明白呢個套路,
就知佢地外宣講嗰套烏東民族自決論係俄國人為造成,
which is obvious bull shit.
sorry 其實冇你諗到咁長遠
我係唔想自爆先至講到199
條友啱啱個意思係, 因應我嘅立場(我其實block咗佢地好耐), 所以佢話邊個反美反北約我就撐...
我咁樣都係斷章取義, 但係大意不變
東德係自己有班共產主義者, 佢地唔係受俄國直接逼害.
烏克蘭因為俄國搞到大飢荒, 波的三國直頭係被征服,
東德受俄國逼害既程度同呢啲國家無得比.
屌唔好再提啦.
我啱啱先block 嘅George Galloway, 作為公眾人物, 亦都反應我屌緊嗰條友嘅心態, 呢個人係直頭被指親俄, 亦都係公開新聞議論嚟
例如以巴衝突, 我諗唔只係撐巴人, 呢種人撐哈馬斯都會噏得出
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞