NVIDIA & AMD 新舊顯示卡討論兼等等黨悲報32 等埋個$2000消費券就買卡

989 回覆
5 Like 2 Dislike
3080 12g究竟咩事…
到今日仲要五千尾六千頭…
仲有咩人會買
想問下每個8-pin max 150W, 3個total 450W, 但張卡好似唔超都上到500W, 咁係唔係有機會推唔盡張卡?
不如你諗下幾多筆直就出到咩卡仲好
其實而家都唔知有咩game 好玩, 買卡好似為左買而買
好似要set埋電壓果啲超頻先會過
呢排 狂玩街霸
咁多年打機, 主要都係用家用機打, 唯一用得著PC 打機已經係十年前隻Battlefiled 3
呢樣真 所以電腦唔洗用最好既卡 不過如果你個mon係4k想間中玩下4k驚就4070 唔洗就3060ti/3070/4060ti都得啦
宜家有邊隻牛有原生12vhpwr 直出插卡,唔洗轉pin?
咁我知自己要咩, 唔該晒各位🙏🏻
seasonic
用緊MSI
想問下依家收2手 3080ti 會唔會太傻仔?

點只傻,仲好on9添
真,3a大作都係以家機黎開發,張卡勁幾個lv 又點都唔及家機順
會爆炸
個價夠低既話唔算傻
用家用機玩起碼唔會成日話驚過熱又話閃退先
想請教各位一個好奇怪嘅問題
我嗰張TUF4090, 會出現好奇怪drop fps嘅問題
每次一有 顯示卡驅動更新嘅話, 我一更新完一開game嗰下個fps係正常,但係短時間之內佢就突然隻game會窒一下,跟住就無啦啦跌咗十幾fps

例如好似 cyberpunk 2077咁, 每次一更新完驅動嗰陣, 一開game明明有around110fps, 好短時間內佢就會突然間窒一下, 跟住fps就會drop到落去得返九十幾至100左右, 每次一更新完都係咁

我試過剷咗個驅動版本再重新下載, 情況都係一樣
試過win10同win 11都一樣係咁, 電腦野我唔係太識,想問下 有冇人有遇過呢種情況,呢種情況到底係邊一part嘅問題導致

spec:
tuf 4090
z790f
火牛1200w
過熱?
但係我係一開game就係咁喇喎
我諗應該唔會過熱啩
心大心細買唔買4070,好耐無買過新card (依家張1070都係二手用左成五年)
邊間廠保養好,近九龍方便?
hwinfo 睇下幾多度先
真係過熱/memory過熱 係會降頻
睇max memory temp同gpu junction
應該重有幾行寫
temperature limit
power limit
voltage limit
睇下max果個column係yes定no
4080/7900xtx
那有錢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞