NVIDIA & AMD 新舊顯示卡討論兼等等黨悲報32 等埋個$2000消費券就買卡

989 回覆
5 Like 2 Dislike
個價仲有好大空間
硬比4090 就冇啦,但如果只係打下機 ,7900xtx 當係買張 24GB 既4080 咁就抵哂。
講係咁講
但行唔到CUDA Toolkit
不過有風話有人一千幾百張7900XTX嚟堆 Computation
但感覺上似炒狗想抬價多啲。
畢竟如果用AMD,佢地都有AMD Instinct,駛鬼同家用搶。

反而如果Stable diffusion用AMD GPU開始做到Training,又可以多啲VRAM
應該會好多Ching衝。
早幾個月唔知邊個覆我,好似上面嗰幾個淡友其中一個

我話7900XTX Transistor少,FP32 Tflops擺明低一截,注定無得同4090鬥,跟住條友走嚟拗乜鳩架構乜乜乜。

事實出咗嚟先肯接受現實。
通常要等幾耐倒?
用而家3060ti 4060ti價錢比,者係要等到5060ti出?
個個都話等50系 難保佢50系一樣用咁樣效能升幅去玩。到時又話等60系咩
yes
有路捉嘅

首先就搵人屌
最初就屌礦佬,跟住又屌AIB,
最尾返到屌皮褸佬,
總之話唔買N卡,等A卡
跟住就吹話A卡好掂可以買

但A卡出到嚟又唔係真係咁掂,咪唔出手再等下一張。
跟住再貼下資料維持信仰。

其實我真係無乜品牌信仰,N A I卡都有齊
張張唔同用途,只係對運算有需求,最多都係N卡。

如果AMD有大VRAM新卡,ROCm又爭氣,我都會買。

題外話,好無搵次屌下啲大型互聯網巨頭,屌下佢地搶到H100咁貴
唔好淨係響啲乜乜60呢啲貼地卡掙扎
又無人用槍指住個頭,等到咪等,好急趕住散貨咩
依家手上2080 cheap住玩都玩到多5年
係粒cpu 差咗好多袋
cpu一轉就要轉埋底板
用到頂唔順再算啦
換版又想換埋ddr5
結果就全部都要換
成撚日陀住塊底板
無錢就無錢唔好咁多藉口

新U加咗Lanes去Chipset, PCIe 3.0 revision升到5.0
係咪又可以唔駛換底板?

AMD都試過嘅,話Ryzen 7 有4.0 support可以壓住3.0用住先,不過佢地7系都換埋底板仲換埋LGA

之前仲有堆人想死守啲AM4針腳爛鬼設計,但又唔知sTR4 呢個6年前嘅Standard早就LGA咗,1920X嗰啲早就轉咗軚。
ddr5仲有跌嘅空間
早買一定蝕底,但如果換新,建議等埋今年年尾I記14代cpu咩情況再考慮

而display卡就好難估,琴日先見到有叔叔黨放風會出4080Super

ching做乜咁激動 咁勞氣
其實啲人成日話要換底板

但又唔諗下啲IO萬年唔升有幾大問題

以前嗰啲Z99咁樣,萬年都係得條DMI x4 去Chipset
拖多張10G已經緊張
一直去到Z490都係咁上下。
一個LGA1200 socket用咁多代,但又唔係真係向下兼容因為要增強供電去應付Core增加,淨係不斷搵吉Pin係咁加Vcc,無謂又麻煩。

所以Z690嗰陣終於換Socket再大加Lanes不知幾好,起碼你唔駛數住嚟用。

連AMD都放棄咗萬年用一隻IO呢個思維
商家佬有錢唔賺咩
所以點都係等
又唔急住換
唔止係賺

而係預留升級已經唔太現實。

一來近年啲IO同供電要求升得快,板一定要跟,特別係啲人NVMe越插越多,CPU Cores又變多。
二來其實絕大部分CPU都係整機CPU連底板出,主流早就習慣U同底板一齊換,齋升CPU唔升其他嘢呢個需求本來就低。

想放二手最多咪CPU Mainboard bundle賣。
Cuda 9829 > 13312
VRAM 16 > 20
都只係叫super?我先唔信老黃咁闊佬
話明叔叔黨,可信程度緊係唔高
叫4080Ti就差唔多

而且4070S個spec就快追到4080係咩玩法,老黃做善事?
6700k 2080ti仲等緊新一代
雖然部機就黎死
就嚟死要諗諗點砌喇ching
萬一急用嘅時候,身邊又無第二部腦,個種急嘅程度係急過瀨屎
600萬咁少,清得咁快

記得舊年年頭仲係礦潮個陣有新聞講老黃落訂訂咗4千萬粒晶片,舊年6月交收
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞