NVIDIA & AMD 新舊顯示卡討論兼等等黨悲報32 等埋個$2000消費券就買卡

989 回覆
5 Like 2 Dislike
佢地眼殘
你估唔想用32吋咩,屋企又細 間房仲細 張枱更細,只擺得24/27吋
只要唔係劏房,其實總有方法。

以前啲人CRT電視都係得十幾廿吋,慢慢咪變到依家咁40幾50係主流。都係嗰啲蚊型單位。

一切在乎你幾有心去升級。
廳可以改動嘅空間大過房好多
距離先係問題
我27吋要70-80cm先舒服
第一次買顯卡 預5k左右 ,2K 144HZ mon ,想有RGB 依款大家推唔推薦?

加多少少買4070ti
A100/H100 HGX 十幾萬美金一舊
你係皮褸狗都知應該點分配產能啦

鬼叫amd AI產品唔爭氣咩
睇幾遠
我43寸 但2.2米視距 4K 同2K分別唔大
1080同2K反而好易分
你聞mon 12寸都好易分
4060 ti 16gb 跌到幾錢先抵買?

唔好買,垃圾過3060

3060都唔好買
幅圖話快100%喎
隔離仲有人嘈咩4060 4070越嚟越唔抵用。

如果唔係要養忠誠度,叫做唔好白白送個Market俾AMD, N記真係可以直頭唔撚出呢啲中低階產品全力生產H100 GH200。
最後收左張全新4070TI
$5700收
張ASUS TUF3080可以放啦
但見張3080卡都幾多塵
有冇巴打知點清潔呀
反而想睇你性能有啲啲提升得嚟,降幾多熱氣

3080唔知放到幾多, $4000有冇可能?
俾人水左買隻750W 既火牛, 目前用緊3050, 用minisforum 外置display card , 升4090 得唔得呢
249-299 usd
你當初用啲雞卡,雞卡配雞牛點解係人地水你。

你用乜CPU?
如果你慳住駛,壓下TDP 750W可以用一排嘅,但得閒都要換咗佢。

反而要諗你夠唔夠Plug用轉接線養張4090。
咦, eGPU噃

如果只係推一張4090,750W一定夠。
Amd Ryzen 7 5700G

一隻牛供一張卡
唔手賤同張GPU超頻一定夠。
有懷疑先降30W GPU TDP
30系主要問題係三叔8nm製程同上代gddr6x呢d都係廢熱大戶,undervolt都唔係太efficient,我之前張3080ti UV到930mv都照chur得爆400w,而家4090 UV 945mv連350w都好難到 雖然spec上TDP高成100w,實際上涼好多
我唔知佢點用,但如果佢有隻超高Refresh rate嘅mon,打機下下幾百FPS下下頂爆TDP,發熱差距真係視乎你TDP個頂點去到邊。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞