NVIDIA & AMD 新舊顯示卡討論兼等等黨悲報32 等埋個$2000消費券就買卡

989 回覆
5 Like 2 Dislike
已經試左內顯冇問題
vram就死,返多次去代理
換完如果問題重覆
九成九你啲線或者Port有問題

你話IGD無事,但係咪一模一樣Resolution/Refresh rate/Color Depth,甚至係咪一樣有開VRR/G.Sync/Free.Sync先?
唔係就無比較
收埋4090Ti唔係變5090

而係NVIDIA全力去搞H100/GH200甚至係支那專用A800
啲大公司一櫃櫃咁買仲要排到年底

我最撚驚係5090會遲出,再有錢嘅Gamer都爭唔到晶圓產能,呢個先係問題
只買RX

我心目中嘅5090係48GB or above

但如果無Game用到咁多,我真係驚NVIDIA會整啲怪雞32GB甚至唔撚升

最大問題係4090響4K120方面已經做得幾好下,我心目中嗰啲5K above Gaming applications 例如VR,硬件同軟件同市場普及度都無一樣跟得上。
2D極限Ray Tracing game都係,得一隻2077真係稱得上4090都唔夠咬。
諗多左,一定係keep 返24gb
最慘係太多人攬住隻24吋Mon仔,拉唔起4K個需求
老黃5090唔降返去20GB vram都偷笑啦
之後5090Ti先用返24gb
無印象老黃會Cut 頂級家用卡嘅memory bus width
下一代GDDR7據說3GB一粒,只要唔Cut就去到32GB,如果由384Bits加到512bits就48GB
相應CUDA唔加就等於倒退。

呢兩三代最高階卡進步跨度都大

係中低階先撚狗,因為市場價值低。
土地問題
90靚卡除咗打機

仲有一堆Developer同中小企要用嚟搞AI或者Scientific research ,唔整張48GB嚟塞住佢地把口,班Developer走去反手冚CUDA生態,轉頭影響到AI印銀紙機嗰邊嘅收入並唔好玩。

所以NVIDIA好有單卡理由要加VRAM嚟維持市場忠誠度,只係相輔相成。
自從見識過A卡嘅色之後,N卡係永不錄用
想3080換4080
我又唔一定打機要有4K效果
當然有都唔會介意
但想換左張熱氣3080
平時玩KOF ETS2多(咁3A大作都會玩既)
平身用緊11700F 850W牛
大家有冇咩意見
唔該
唔通換4080就唔熱氣?

介意熱氣你咪限Frame囉,但如果你接受到咁樣,不如唔爭在降Quality再降TDP
根本唔駛換。
鬼叫24吋唔出4k
連登大把人話27” 4K都睇唔出分別唔使上4K
你仲24” 4K
BTW
我三四年前就用Dell 24”4K
而家真係無乜廠出24” 4K
更唔好話高hz嘅
電話都最少FHD啦
4部電話合埋就已經4K
24吋用4K根本唔會有問題
只不過生產商唔出咁
好似電視32吋得返垃圾
42吋就近2年先有返中高級產品
就算主流啲都係32/43 再上根本唔關土地問題事 外國都好少人用
香港應該唔少人俾哩啲咸豐年代電腦枱害死
remnant 2:
玩到4K120果D其實大部分都係舊GAME黎

新GAME 好似JEDI 連60都穩唔到

黎緊隻starfield

我都肯定4090都收收地皮
我屋企早幾年裝修
都俾老母同個裝修佬夾埋整個咁嘅櫃
而家想擺32"mon都擺唔到
大少少27吋好多4K
但因為觀賞距離有限,2K 1440P同4K分別唔明顯。

32開始稱得上比較理想嘅入門4K
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞