NVIDIA & AMD 新舊顯示卡討論兼等等黨悲報32 等埋個$2000消費券就買卡

989 回覆
5 Like 2 Dislike
小弟新手入坑 有隻驚想玩但好lag (Elden Ring)
所以諗住買返張顯示卡
但有好多問題想問
希望大家可以幫幫小弟

1. 點解顯示卡前面會有公司牌子?
追咗陣post 好似 MSI RTX xxxx, TUF RTX xxxx
明明大家都係NVIDIA既產品,點解仲會有自家品牌既出現?

2. 點樣知道自己部電腦有冇位放外置GPU?
我而家部desktop喺Dell買的,vostro 3710 i5
上網見我model個spec寫住:
「PCIe 擴充卡插槽(內部): 一個PCIe x16 半高擴充卡插槽; 一個PCIe x1 半高插槽」
上網睇PCle x16係for顯示卡插槽用,係咪即係有一個位可以裝顥卡?

3. 風扇問題
點知自己部機(vostro 3710 i5) 可以裝到幾多個風扇既顯示卡?
驚買咗返黎冇位裝

另外大家買顯示卡去開邊到?同埋有邊張推介?
唔該哂大家
你部腦其他spec係乜?如果太舊未必推到張卡
1:你當msi/asus嗰啲係組裝廠,nvidia負責俾晶片,msi/asus負責設計pcb買料組裝包裝零售售後一條龍
2: dell vostro 3710 i5廠機,byebye,首先廠機火牛都係預到最盡+啲線同砌機diy既火牛唔一樣唔通用,好難加多張卡,你隻箱仲係薄機箱淨係可以用半高卡但係而家基本上無打機既半高卡賣,而且底板啲位又係同砌機diy啲零件唔同你換機箱都唔得
所以要睇下你有幾多budget同埋你而家部機既spec係乜,我覺得最低成本既方法就係買張卡+底板+機箱+火牛+散熱,跟住將舊機既cpu+ram+storage換過去,唔係既話都無得點升級
首先,預幾多筆直先
4000左右都ok

即係淨係加張顯示卡update冇希望了
要轉咁多野既話我不如自己另外砌過部機咪仲好
唔該紅磚ching先
係,呢個無辦法,我叫你轉咁多嘢主要都係我search咗下你部機應該係i5 12400既cpu?粒u都係新嘢所以可以重用翻慳啲錢,轉件呢啲有啲鋪頭都會肯幫你搞
前面係AIB,NVIDIA淨係交晶片其他就AIB整,影響價格造工散熱保養

半高唔使諗啦,依家買親都食你兩三槽,一張4090隨時仲大部過你部機

你可以準備直接砌過部,寫低預算&要玩乜&咩要求(e.g. 2k/4k)去砌機post應該會有人砌成條list俾你
yes i5 12400 CPU
算啦~我都係玩返啲sub9驚算了 大作冇我份
多謝ching解答先
追咗陣post同睇埋你回覆 學咗唔少野
我部機就係右面果部咁薄
原來連1個風扇顯示卡都裝唔到
唔至於既我見你話budget 4000蚊,加埋你原本啲parts都夠整翻部打到機既腦,cpu i5 12400既話,ram同storage有幾多?
8Gb ram
6 core
~210Gb C drive storage
btw訓先 聽日覆
即係i5 12400+8gb ram+256gb ssd+1tb hdd嗰隻,咁4000蚊可以咁樣,加多條ram行16gb dual channel,換底板加3060ti換箱換牛換cooler,問下客服自己拎舊機上黎換件使唔使再加砌機費

1 x [7月優惠]Colorful BATTLE-AX B660M-D PRO V20 LGA 1700 DDR4 Micro-ATX
價錢:$520

1 x 現貨 ADATA Premier 8GB (1 x 8GB) DDR4 SO-Dimm 3200Mhz C22
價錢:$180

1 x [7月優惠]MSI GeForce RTX 3060 Ti 8GB GDDR6X OC 三風扇 ARGB
價錢:$2,599

1 x [7月特別優惠]ADATA XPG PYLON 550W 80 Plus Bronze
價錢:$299

1 x Tecware Flatline Mini Tempered Glass Micro-ATX - Black
價錢:$309

1 x [7月優惠]DeepCool AG400 ARGB CPU Air Cooler
價錢:$119

1 x $80 砌機服務,首30天免費上門收機檢查,五年免費自攜保養。
價錢:$80

總計: $4,106
https://www.faroll.com/customize#MzQxMSw1MzUyLDY5NzksNzA1NSw3MTI0LDcxNDU
spec 算ok 既, u 就係ryzen 5600,
之前礦潮冇upgrade 張卡
依家礦難先諗住新
短 ram
Ryzen 5600
Asus b550m plus
32g ram
antec 牛650w
咁無問題,目前睇3060ti咯,$2499,一係就3070 $2999
打開機箱 搵下手有無pcie 8pin/6+2/6pin
你最後希望係rtx A2000 大概3060 70W咁上下
rtx 4000 sff 大概4070 70W效能
上面兩張都係半高
不過打elden ring應該都係lag
又未到咁灰既,我laptop r7 5800H + 3060M 得6G vram,1080p elden ring 都可以全高行盡60fps, 佢i5 12th gen 加張3060TI 應該都夠,或者A2000 12G 就連牛都唔洗換,frame time 仲穩啲添
呢排無人提煙佬卡,係咪摺咗?
我決定都係唔買啦 多謝Ching先
美馬即刻跛7900xtx 899
但要美國地址收
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞