NVIDIA & AMD 新舊顯示卡討論兼等等黨悲報32 等埋個$2000消費券就買卡

989 回覆
5 Like 2 Dislike
Asus tuf 3060ti 升 4070ti 過來人
如果你玩AI 用3060ti 你要預咗唔太夠vram 玩SD+controlnet 、有啲大model checkpoint+個clearVAE hirefix gen 張大小小既圖都有機會炒車唔夠vram

Train model/lora 諗都唔洗諗

3060 12GB / 4060ti 16GB 如果少打機玩AI多就比較好
夠多VRAM gen大圖、缺點係慢啲

4070ti 係貴啲、打機/AI 都可以
Gen 圖比起3060ti 都快咗唔少、我唔玩4K 所以夠哂用
我就係4080減價前買咗4070ti既人、又想換4080了
剛開始玩Stable diffusion,用緊1060,6gb, 12400f,64 gb ram,又咁啱見3060減價,所以屎忽痕諗緊
youtube睇好似4070唔開爆ultra rt個d 都叫玩到4k60fps (3A開DLSS)
期待緊 4060 ti 16gb 既 stable diffusion sdxl 評測
ai一定係ram重要,8gb係無得救
入門一定係3060 12gb,係慢少少未到難接受
我本身1060,想平升級
自己近排買左部notebook, 4060 omen
係咪其實直接用notebook hdmi出mon
好過花多左錢去desktop?
玩ai 硬件要求仲harsh 過打機 大vram 核心要快
無知一問
Amd 6700xt 整ai圖係咪會好慢?

抵買嗎
錯價?唔見有
好似賣曬
呢個先係4060TI 應有既價錢
件貨落左架
估計應該錯價
睇網頁頁存 有人買左
香港d舖標錯價會出貨先算
等睇Price伏人
dyson標錯價打少個零都大量出貨
NV最新driver推出左RTX IO配合directstorage, bypass左system RAM會唔會食得仲多VRAM?
4060ti:屌
Loading時間快咗好多,不過受益就只有大vram嘅卡
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞