NVIDIA & AMD 新舊顯示卡討論兼等等黨悲報32 等埋個$2000消費券就買卡

989 回覆
5 Like 2 Dislike
https://www.tomshardware.com/news/nvidia-makes-1000-profit-on-h100-gpus-report

N記一張H1000,街價30幾萬,賺你1000% Profit
仲有4060呢啲Gaming card你買真係偷笑。

如果有心賺盡,TSMC 4啲產能俾哂AI,Gamer繼續用Samsung生產RTX30 series撚住都仲得。
咁首先4070ti TDP on paper點chur都唔會高過3080既
然後主因都係efficiency, 睇下圖. 4080同3080 same TDP, 但實際用電少左.

https://www.nvidia.com/en-us/geforce/news/geforce-rtx-40-series-ultra-efficient-beyond-fast/
咪以為打機不限FPS就一定chur到上max TDP, 唔同game個demanding可以好唔同, 正常打機唔係跑分.
所以而家追4090係咪不智
本身用緊1080ti ,升4070ti vram 又唔夠用
你個問題莫名其妙
求大佬指教
幾時都話
無錢,買最平嗰張4090
有錢,買超頻版4090

總之4090性價比唔會輸亦無後悔空間。
仲要一開波講明VRAM唔夠用
咁更加毫無懸念。
呢層當然知,3090升4090時已經知
但總要搵個方法量化啲嘢。
發覺個post好多負評,咩都唔好 咁咩都唔洗用
用緊lg c2 想問下7900 xtx 買唔買得過 平4090五千 而且可以唔洗換機箱
想問下3080值唔值得放?
asus果張
想知4070ti係咪真係勁好多
同埋12700k對4070ti ,4080呢類卡應該仲未 bottleneck?
用緊12700k + 4070ti
我3060ti -> 4070ti ,SD真係快成倍好大分別,打機3440 x 1440 全ultra
唔覺有bottleneck問題
我諗你3080 升 4090先會覺得有分別,4070ti=vram 小12GB vram,有 dlss3同用少啲電既3090
即係其實3080對比4070ti提升唔係太多?
玩egpu 係咪都用Razer Core X無所謂? 諗著用4070

CPU AMD Ryzen 9 7940HS
你當4070ti係tsmc做同埋有dlss3嘅3080
淨是dlss3 同RT已經值回票價
同4090兩樣嘢嚟
無咁嘅性能,無咁嘅CUDA Toolskit,唯獨係VRAM一樣多。

雖然機箱平嘢嚟,但如果你堅持唔換,ASUS TUF OG OOC 4090就做到同3090Ti一樣大張。
不過機箱個差價被ASUS賺返走。
可能係有窮撚乜都話貴唔滿意掛。
咁你不如直接整部asus rog laptop 4080
一係flow z13/x13 外加個rig xg mobile
升級左4090,完全另一個層次,之前用980 ti
等等黨唔係無錢,個萬幾蚊邊個都比得起

但老黃咁樣撚鳩人,你覺得滿意?
你睇完#926個post先啦

你真係覺得萬幾蚊叫做好貴?
聽講重有600萬張3050/3060/3060ti係倉
唔係張,係粒,per chip。

不過考慮3060個低價

US$200 x 600萬 大概等於12億美金

佢一季Revenue成71億
有排都未駛擔心,就算依家批貨即刻死哂送去磨粉都影響有限。
https://nvidianews.nvidia.com/news/nvidia-announces-financial-results-for-first-quarter-fiscal-2024

都係#926嗰句,用RTX30xx撚住啲Gamer先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞