NVIDIA & AMD 新舊顯示卡討論兼等等黨悲報32 等埋個$2000消費券就買卡

989 回覆
5 Like 2 Dislike
算多 因為都無人買
4000萬,散咗3000幾萬, 散咗八成貨,咁都唔算多?

睇落600萬好多,但只要佢無新貨積壓,一年內就清得哂。

睇返Steam, 3060/3060Ti佔比慢慢上升中變咗主流卡種, 132million user計,其中4~5%舊卡User肯食已經清完。
所以40 series咁撚閪
咁係咪可以理解成 一年內會出50系?
唔係次次都大約兩年,年底左右出一次新卡?
頂多有兩三個月前後差異,但印象中未試過三年都唔更替一次。
40唯一唔滿意係無咗NVLink得嚟又無PCIe 5.0

本來無所謂嘅,但玩AI就會覺得Bandwidth 有啲緊張。
4090冇對手
4070以下冇人買
再加上AI條水賺到笑

所以先覺得老黃唔心急出50系,事實上又真係唔出都得...
如果3nm製程緊張就有可能會唔出5090住,但台積嗰邊進度理想。

華碩又搞合作,成set野加埋4萬幾
係咪柒到冇人想理
蘇媽擺明同佢舅父deal過啲野嚟
下個Generation可能到AMD正常少少
然後老黃就亂咁出刀法
4070ti先叫second card

First 係4090
平過4070,OK嘅
7到拎2代前既卡比
因為同6800xt比明顯冇提升
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞