NVIDIA & AMD 新舊顯示卡討論兼等等黨悲報32 等埋個$2000消費券就買卡

989 回覆
5 Like 2 Dislike
16gb 同 8gb performance 差唔多
可以自己youtube 揾測試片
是。 快買
有無4090巴好撚驚燒卡
而家搞唔到敢屋企無人開電腦
老黃:買定家居保險啦
屌 買撚完張卡仲要日日睇有無插實或者鬆左
好撚on9
考慮3080不如4070,節能慳電版3080仲有DLSS3
仲有1000美咩
所以我就轉左會

7900XTX講真冇咩嘢,之前巫師3彈game以為係張卡問題,早幾日更新完底板bios就冇彈過了。所以用咗半年都係冇問題出現過。用緊公板覺得幾靚仔而且又細張,不過幾熱係真
4060 效能好似有時比3060ti仲要低

3060ti係舊科技、4060係新垃圾,唔急嘅建議做等等黨,睇吓amd嘅7700 7800嘅表現先決定,今代d平卡嘅vram得8gb,如果要玩大作會唔多掂,好似係
平時idle, 唔係chur 張顯示卡唔會燒既
CPU 3600X
換4070 OK?
唔該曬 咁等到9月再望下點換
3060TI實測勁過4060,而且ASUS TUF 3060 TI 特價中
至於8GB RAM 問題,如果推1080P其實無大問題

4070同4070TI都有同樣問題就係縮左記憶體位寬,想平玩4K就不可能了

3060TI的食電問題問題可以用MSI AFTERBURNER改,拉低電壓就好涼同食電細, 呢個係30系出廠預設電壓過高的問題

一係就3060TI,一係就攻頂4080
我就係驚燒卡已經供起左,每日望兩眼 摸幾下當玩左
岩岩先追post睇卡 4070TI 係唔係只係得12G vram?
起碼3年後先有50系卡買
Asus tuf 3060ti 邊度特價中?
如果玩AI, 少打機買3060定 3060TI好?
係, 而且得192-bit
2手收一張3060ti咩價錢合理?
想收礦卡?
你邊間平就邊間,推介鋪頭好易比人屌
因為30系落價潮所以網店價差距大

ai的話不考慮amd card
玩ai要注意接近價錢下寧願card的性能稍差都要顯示卡多ram,所以3060 12GB較好

例如 GALAX 1-Click OC GeForce RTX 3060 12G

而就算你想比多少少用40系,4070 12G都會好過4070ti,因為ram一樣大但平不少..但4070沒性價比,這代40card砍了位寬
冇話得唔得嘅,只係3600X有機會俾唔夠draw call 從而bottleneck 左張顯示卡啫。

基本上要玩3080效能等級以上嘅卡到最少要12代 i 或者Ryzen 5000系列先至穩陣。我之前就係3700X + 6900XT就見着張顯示卡打機嗰陣時頂多都係85-90%,3700X完全比唔夠draw call
4060點都無可能戰未來
就算支援任何新野都好spec就係差好遠

40系卡真正優勢係notebook,因為更省電就令使用時間升左
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞