NVIDIA & AMD 新舊顯示卡討論兼等等黨悲報32 等埋個$2000消費券就買卡

989 回覆
5 Like 2 Dislike

40系列顯示卡(4090、4080、4070ti、4070、4060ti)已經發售

3840x2160

2560x1440

1920x1080

4090 $1599鎂

4080 $1199鎂

4080 12Gb 4070Ti $799鎂

4070 $599鎂

4060ti $299鎂

--------------------------------------

土炮即興吊命防燒頭方法(不建議咁做):

------------------------------------------
AMD Radeon 7000現已發售十算炒價
7900XTX 賣$999鎂

7900XT 賣$899鎂

— 4070ti,但只有12Vram GB可能唔夠用

— 4080,唔減價拉大同4090嘅價位差距,其實可以索性當呢個型號無出過

加少少直上4090

— 4070Ti以下型號唔洗睇,例如4070性能不如3080

— Pass40系卡等50系卡出

個人認為
等50 series>4090>4070Ti>3090>3080

歡迎大家俾下意見

-------------------------------------------
30系卡購買建議:

— 又要極致平又要打到下機我寧願你買上代二手/隔離AMD

— 最起碼3060Ti起跳,性價比最高。

— 3060Ti同3070有平買平,打後嘅Model強烈建議唔好買丐版,至少ASUS TUF版本起跳。

— 3070Ti唔建議買,原因係改用咗GDDR6X記憶體,比起3070熱咗好多但實際使用上效能幾乎冇乜點提升。除非你搵到唔係丐版嘅價錢上非常有優勢就可以考慮,否則一律買翻3070。

— 3080 12G唔建議買,價錢有板你睇,但實際使用上效能近乎係冇提升,個人諗唔到佢出現嘅理由。

— 3080Ti同3090有兩個主要主要分別,VRAM差一倍同埋設計上3090喺背面係都有VRAM,兩者效能近乎冇分別。如果係專業需求有需要用到24GB VRAM直接買旗艦版3090就OK,如果普通Gamer又想攻頂其實一般3080Ti都好夠玩,而且溫度都相對上穩定啲。當然都係嗰句,咁好彩你又搵到價錢又有優勢嘅3090的話就直上啦。

— 3090Ti…..Err唔知點評論,多咗新12 Pin供電同行PCIE 5.0(?好似係?),個人認為純粹係一個N卡要曬刀法嘅卡,對正常人嚟講冇乜大吸引點,諗得佢嘅我寧願你直上4090,除非錢對你嚟講唔係問題。

— 買水貨顯示卡首選EVGA,有全球保,出事可以自己RMA去台灣。其他牌子嘅水貨就要自己RMA翻出廠地

— 正常情況下考慮階梯「3060Ti > 3070 > 3080 10G > 3080Ti/3090」

— 想穩陣,請將所有二手顯示卡一律當礦卡以保障自己,出事唔好喊

— 以太坊係2022-09-15合併,係呢個日子之前都可以用顯示卡去掘較值錢嘅虛擬幣,但之後就唔得。如果要買30系卡請求神拜佛,要買中呢個日子之後生產嘅貨
準備又加價
如果14000蚊左右 邊張4090 用料最好?
4090啱啱出個陣,個個人都話邊隻都無所謂,有平買平 但我覺得洗得起呢個價位,就不如做下功課以免蝕底都唔知

首先每個牌子,每個型號嘅散熱都做得好好
有啲旗艦仲over咗(指風扇,均熱板,留意下msi卡有classic字眼代表用料係用翻3090嘅料,平$1000就係咁解

買4090,首先揀牌子
ASUS Msi Gigabyte
4大天王(彩虹 銀河 煙佬 仲有一個唔記得

PNY呢個牌子係咁多隻中最平,同時無人認識無人講

其次,分清楚每隻牌子嘅旗艦 次旗艦 丏版叫乜,要唔要水冷(水冷,自組水個啲另計)

再之後,根據YouTube又好 Tech Blog又好,去睇下你想買個張卡嘅PCB板啲部件分布,睇下仲係咪用緊AD102-300晶片(老黃刀法,上年12月開始 貼吧同巴哈都有人講晶片變咗次一級嘅AD102-301)etc ...

最後,亦都係最重要:機箱同火牛
火牛建議最少要1000W,同肯定機箱塞到張卡先好買

以上係小弟呢半年搵資料嘅概括,錯咗屌細力啲,歡迎大家討論下
本來諗住是但買張平既4090用就算,無意間睇左呢個介紹就全部打消念頭,想入FE版但又官網一直都無貨,加上做緊送暗黑4 咁就去左新蛋入左TUF OC... 我由 3080 上提升效能真心顯著,隻蜘蛛俠remaster 開盡畫質光追HDR真心靚到無野好講;價錢就... 你當用當年3080價買兩張感覺就好似無咁肉赤
https://youtu.be/Qa4A12gQTHw
要奇返美國保養?
係,要寄美國保養(真係要搞到時搵親戚幫手),之前用 1080Ti 同 3080 都係新蛋入既 EVGA ... 都用得好好直到賣出前都相安無事
evga有全球保又點同

EVGA
係呀,本來諗住之後都一直用 EVGA ... 點知
7900xtx 係咪唔好, 好似冇人買既
唔玩rt 其實都抵玩
其實RT又未去到玩唔到, 而家只係貴4070ti約1k但RT唔差太多
諗住出埋消費卷就買煙佬4090
有冇聽過到底會唔會有super
Inno 好咩 ? 我都打算用消費卷 買4090, 但會考慮保養 同香港代理係邊間
呢個價位得 煙佬同pny
煙佬冇咁厚
就算有等得嚟都2024年
煙佬 香港係日聲 保, 唔知好唔好
同聯強比呢
5900X +7900xtx 用幾多W火牛夠用, 邊隻牌子OK?
4070ti 玩D4 1080p 144fps食到8GB vram

依家d game咁大食
同屎比 ? 如果係聯強保, 我直接係悠二到買, 有乜事直接拎比阿二 等佢攪
連登客服
有咩野出面開個post就得
香港堆中介代理全部食屎啦
ya, 買左 giga 張4090 有乜無題,燒頭果d 直接 拎比阿二 等佢同聯強傾, 唔保即刻開post 屌, 實攪惦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞