NVIDIA & AMD 新舊顯示卡討論兼等等黨悲報32 等埋個$2000消費券就買卡

989 回覆
5 Like 2 Dislike
例如 train LORA用唔用倒AdamW8bit ?
九成人玩 AI 都 SD 架啦. 用到 lora controlnet webui你仲想要咩 識 pytorch 自己改 cuda 做 xpu 就得
你係要玩 language koboldai 都有人整左ipex 版
無 train 過答你唔到. 但我睇唔到點唔得 (前提你要識 pytorch, 多數唔會有 out of the box support)
立眼睇落bitsandbytes好似未support Intel 喎
咁咪唔得囉. 如果呢個係你指既 "stable diffusion 唔掂"
係 因為關sd train lora事
個post推得好慢
嚟緊會上4090, 但係本身牛用緊rog strix 1000w platinum ,冇12vhpwr 插口⋯⋯係咪又要花多筆$買牛
16 gb 有咩用
我用緊8gb玩SD
可以直出大張d
有review了,開Direct Storage會導致fps大跌
https://twitter.com/sebasti66855537/status/1685389848603951111?s=46&t=c2q8y4CSvU9yxuwJgbCs2g

應該同我之前估計一樣
用gpu做data decompression
即係要同rendering爭shaders算力
性能唔跌就假

PS5同XSX|S都有dedicated processor去做decompress
所以唔會有同rendering爭shaders算力嘅問題

大家留定錢換RX8000 / RTX50 / Arc BXXX
with brand new dedicated data decompression accelerator
up to xx% increase of fps with direct storage enabled
bla bla bla
世上果然係冇免費午餐
等睇NV點吹奏
DLSS4
邊到? 見美森新蛋直送香港都係貼住1K USD價位

張gpu散熱收左皮, 焗住要換, 唔考慮N記就得番AMD揀, 諗緊XT頂2年再換定加少少上XTX
新人留名
想買4080
thx 但係唔急用 諗諗下都係等下年先
之前法奧GIGABYTE xtx 75xx 切機仲要-200,不過家下好似冇啦
未來科技 xtx白金76XX xt 62xx
建議要上就XTX啦,唔差1400蚊
建議一上就上pny4090 唔志在嗰5千蚊
amd 又炒driver又盛
4080真係唔抵玩咩
左唸右唸,一口氣上4090,乜煩惱都無啦。
GIGABYTE GeForce RTX® 4090 WINDFORCE V2 24G
$13799,用緊正
呢張散熱勁cut料 當暖爐就正
個插口好特別 我都想入呢張
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞