大家有冇移咗民之後大家會唔會仲好掛住香港?

615 回覆
595 Like 98 Dislike
Same
遠到咁。
你不如話飛返香港食銀龍
我係局住上連登
向好嗰方面諗嘅話
我而家就做緊低賤垃圾min wage藍領工
喺嗰邊應該乜鬼工都好過我而家
況且我冇學歷冇技能冇車牌都唔輪到我揀工
B仔去英國?
真係無工作上開心過香港 又住得大左 係錢少左d 但係呢個生活質素返香港我人工都唔會享受到
北見六花

1 年前
封鎖原因:#21 https://lih.kg/aRafqnV
幾年就收皮就好呀
慢慢割先仆街
你住邊呀?
咩國家都有閪區好區
最主要係英國社會政治上真係好穩定,有啲似00-12年嗰陣時呀香港

本來人嘅生活就應該係咁,唔係要吓吓「鬥爭」、戰鬥格先叫正常
攪共產黨階段鬥爭咩依家

人嘅生命唔係浪費時間日日去稔同政權機器死過嫁大佬
你嚟咗呢道都知道,生活就係生活,大家會 focus 眼前同身邊嘅人同事物

真係香港衰就係註定咗嫁啦,大陸化又係必然嫁啦,日日關心呢個屎坑有幾臭仲有乜野野謂
日常生活講政治根本就係on9行為
好掛住日本
英國佬專整屎俾人食
英國佬條脷壞死晒
地方唔掛,掛住啲野食
班撚樣食屎大
任何食品,只要見到英國人整,就一定會淪為業餘,不認真,以及似垃圾。
勁掛住譚
係有好有唔好

delay火車/strike都算,最多叫冇咁方便,最多慢d先到目的地,可以自己揸車

服務行業hea做,最多咪網上買野,或者催下人做野,都只係慢d咁解

稅養垃圾全世界都係咁,尤其民主國家,當然點解唔徵多d富人稅減少中產同低收入入息稅就係另一個問題

但係安全問題就真係影響最大

近年開始好難接受成日出街都怕財物損失同人生安全

d警察廢,明明其實加重罰則,同每星期放蛇一兩次捉人已經可以令好多賊卻步,但就係hea做

所以d賊犯法根本0 risk
就算而家有幾好
都一定會有啦
邊個會無呢
一兩年返去一次順手去轉日本
2023年搭個飛機有幾平常
留係香港果陣又日日屌
呢啲十足藍屍廢老
最掛住香港個種方便
外國點都冇咁方便
不過我諗會越嚟越慣
掛住香港個天氣,同熟悉既街道
嚟緊返嚟都無話要瘋狂約人食飯,反而想自己一個explore返臨嚟英國無去既地方同氛圍
咁其實係因為你喺嗰邊朋友唔多個,如果你建立左自己圈子有自己朋友就唔會諗咁多嘢。假設有自己工作好投入,有自己興趣同朋友邊得閒掛住咁多嘢?

但喺外國係咪真係咁容易識到朋友,係咪細個讀書開始識嘅朋友咁深厚感情呢個就另外一個故事。
呢啲通通都係走嗰陣,要預算好嘅嘢嚟
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞