大家有冇移咗民之後大家會唔會仲好掛住香港?

615 回覆
595 Like 98 Dislike
掛住香港嘅食物,親戚朋友,交通平又方便
同意50/50,所以頂唔順啲人可以吹到咁大
係呀 有發聲自由 其實都無嘢改變到
只係up嗰堆字唔會比人拉咁囉

工黨保守黨一樣shit 你投只係投less shit
無把握走去搞脫歐公投 玩撚大咗全英國受罪
愈後生愈想留歐 班老嘢如願啦 結果就後世受罪
後生仔要養NI個無底深淵 仲要受脫歐後果
“但完全唔洗諗政治,外國人本身都唔支持政府 有harsh rules 佢地都唔會做到盡 。 香港人口太密 太多人會報寸”

報寸條毛咩 政府入面大把暗黃 得個on9老鳳同secret出事
有無諗過係有班人諗到有幾差得咁差 講到封網鎖港又盛 驚到要LOTR

如果你話唔洗諗政治 咁留香港都得啦 班友shit唔shit都無所謂
英國個政府一樣咁shit 只係唔係對住中共姐
移左十幾年 只會掛住食 其他不了
又五毛
香港係無嘢改變到架啦
但講到去到外地就一天光晒好天真姐
冇咩錢/帶專業技能/啱啱畢業冇家庭support

呢3類都會唔太開心
英國將會amend條Public Order Bill
比差佬更大權力去管控示威 包括未發生protest就shut them down(咦喂 似曾相識既?)
有幾多連登仔提? 有幾多移英KOL提?有無人走出黎反?

https://eachother.org.uk/the-public-order-bill-set-to-become-law-know-your-rights/
將來差佬可以”Stop and search without suspicion”
本身有啲錢 買到車 租到私人單位 更佳係賣樓過黎
咪易開心囉
打份皮幾兩皮工 都要比成20%+ tax 而租以外living cost唔比香港低好多 儲得少錢 都唔知點將來買到樓
https://lih.kg/3351301

其實你班人係咪有病?
講親外面唔好嘢就話人五毛
一係就講緊英國都要拉返落香港
即使唔係一個人嚟,都係會掛住香港。
掛住屋企人同朋友,掛住啲嘢食,同埋以前嘅無憂無慮。尤其當屋企有老人家身體有事,就會更加掛住佢哋,好想可以陪住佢哋。
而家嘅願望就係希望屋企人長命啲,我可以至少一年返去一次,同埋賺多啲錢,幾時掛住佢哋或佢哋掛住我,就買張機票請佢哋嚟度假,晚晚一齊食飯。
我覺得呢三樣都無既係會易frustrate
但若若果三樣有其中一樣既都未去到打hard mode既

我覺得要加多樣就係車牌
係外國有無車都係兩回事
其實好正常,bno去個班,無bno正常一世無機會移民,根本未必真係enjoy係英國
利申: 非bno 英國移民
賺還賺 一過£50,271就40% income tax
你起加拿大邊到? 我起一個比較多外國人嘅town 比較難識朋友
下年諗緊都搬翻去大少少嘅城市
有個位係好矛盾 當有uk median income
養埋車交埋租同雜費 真係唔點儲到錢
無full paid都hard hard地mode
一係搬到老閪咁遠避貴租儲錢,
一係自己唔夠中產

其實移民第一代面對既問題去邊都差無幾,
就係住既問題一定要硬食一筆錢去租屋
所以好多野都係雙面刃有好有唔好
中2.5 樣
淨係唔中啱啱畢業
雖然未去到拎幾萬就移民 但錢唔多
喺呢邊又儲唔到咩錢
二手車都買到嘅 但單身冇可能買到樓

冇車牌
冇車真係爭好遠
果班移英撚聲援曼城領事館咪又得百零人
示威定示弱
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞