大家有冇移咗民之後大家會唔會仲好掛住香港?

615 回覆
595 Like 98 Dislike
走左6年,完全冇,好後悔冇早d走,正一垃圾地方
而且係外國搵到既香港野食仲好食過香港果D仲要再平d
可以搵當地港人形成個community
到養埋車 就要諗收唔收支平衡到
住得英國緊係去下瑞士冰島睇下風景好過
諗諗下其實仲好玩過喺日本行街食嘢
可以試好多唔同嘅嘢
民生

Ching中文開始退步
係融入英國嘅象徵
英國nhs一樣好多人鬧
嚟到英國想融入生活都要睇多啲英國新聞
知道身邊嘅事
首先你要明白福利社會嘅福利係寧願比啲閪人呃,都唔想錯過真正有需要幫忙嘅人

因為你唔係傷殘精神有問題嘅人,無受惠到,會咁諗係好正常。但我眼見都有人係真係有需要,唔係所有人都呃。呃嘅主要係吸毒果啲,同難民。

希望Sunak可以快啲搞掂啲吸血難民
香港英國加拿大互踩
打和啦
根本到到都係一樣架啦 只係你選擇去了解同唔了解多d咁解

有咩政府會比班人下下出黎擾亂社會秩序
當你打份西工 得皮幾兩皮 都已經首先無咗20%比income tax 未計其他19 tax
樣樣升 收支都未必平衡到
跟住眼見班junkies/homeless 一拎subsidy就買drug周圍搞事無後果
最弊交咁撚多稅 少GP到寧願自己唔好病
個NI又唔知會唔會將來爆

真心唔明點解會有人 甘心交咁多稅
有需要既人係有 咪等NGO收捐款去幫手 唔想幫既唔使專登比一筆錢 想做大愛撚既咪幫飽佢
咁咪得返一半
廢人本身都唔搵得多 又無諗住爬上去既 梗係想福利越多越好
yea not joking
好似啲名人玩旅居,香港買間屋之後去唔同地方住幾個月,有job就做,做完就走
點解post個真實income tax rate都會比人負評
唔係12570多咗嘅先扣20%
再多過50270嘅錢先扣40%咁計?
Yes
但計埋其他council tax乜春乜盛 差唔多
但又無一半咁多
已離港就快2年
會掛住香港嘅嘢食同人(但有啲都一樣已經走咗)
由細到大都覺得香港太逼太多人(再加埋政治)唔鍾意住喺呢個地方而好想走
屋企態度都正面
而家叫做實現咗自己由細到大嘅wish,然後過住好平淡嘅日子
好多人都話唔鐘意迫

我自己見到夜晚7-8點街上人又無 餐廳又閂埋就會覺得好煩好唔方便
重點會有靈魂
人閪性格閪
個個好似心理唔平衡咁
工作壓力大
分分鐘個個當呢到只係搵錢地方
搵多一兩年就走
真,同埋好睇登記嗰間點

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞