大家有冇移咗民之後大家會唔會仲好掛住香港?

615 回覆
595 Like 98 Dislike
會。 以前好少睇港產片, 依家只要係講廣東話都睇
邊有日日
唔係我睇 開飯我老母睇 我恥笑下TVB都唔得
「涉FB煽獨」留日生回港換證被捕 日本東京大學教授關注國安法域外法權
https://lih.kg/3360993
見識少 諗唔到仲有咩地方冇時差
台灣定邊度? 好奇你仲日日追tvb 姐
冇懶醒 連登好多都冇離開香港就扮有
所以咪問你
你話我就算20幾歲先識嘅朋友都係喺英國嗰啲可以交到心
就算喺香港識嘅,大家喺香港
其實都好難做到呢點
特別係2020年打後
個世界唔係得政治…
其實生活返工個d外國乜都好過香港
但最掛住既係響香港既人
自己一個移左民 就算識到人都唔會有香港個班識左十幾年既frd咁熟咁夾
個班同自已有十幾廿年經歷既人無左就係無左
好多野真係要靠自己

同班frd就好似long d咁 雖然話就話可以隨時facetime 可以一年見一兩次
但係好多時候都淨係得個陪字 其實大家都做唔到d乜野實質野去幫助大家
冇得再一齊經歷係唔同好多
真 有陣夜麻麻都真係會無啦啦好感觸好掛住香港既人同事
但係一邊係自己既未來 另一邊就係自己最親最需要既人同事
望住香港班frd 好自然有種我好想返去 但我知自己唔可能再返去既感覺
睇晒,好感觸
有冇ching手持真外國護照,但仲未走?
有啲嘢無話無可能既,如果係外國住得晤開心,又無朋友,長期落去好易有心理問題,拎完護照咪返港囉,相信之後大把人會拎住本外國護照返黎,周圍曬命。
I know that feel
有朋友移埋過嚟 有親人 有伴侶喺度
同我哋呢啲一個人移嘅個感覺 係爭好遠
同過好多人傾 一個人嚟嘅話
大家拎完passport都未肯定真係長留

朋友家人都唔喺同一個地方 得自己一個喺外地
其實冇意思

識幾個人pr都唔拎就返返香港

頂住呀
冇咩 但想返嚟旅行
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞