大家有冇移咗民之後大家會唔會仲好掛住香港?

615 回覆
595 Like 98 Dislike
其實大家可能只係掛住以前既香港
就算宜家係香港,都係好陌生

出出入入講普通話既人就黎同講廣東話既人一樣咁多
都唔好講到當年有金執咁容易,大把人住籠屋山邊寮屋環境惡劣物質生活同今日冇得比,上唔到位學我咁變廢老者大有人在。事實係每一代都有佢地嘅困難同機遇,你今日有機會去咗外國就要好好把握
真心嗰句,師兄嘅心情我真係好明白。而家要喺香港生存,表面點都要做港豬。希望你內心仲可以保持到以前香港人嘅意識形態。政治嘅嘢盡量唔好理,平時都係食下飯打下機,享受家庭樂就算。共勉之。
大陸人會繼續擁落嚟香港

依家改變唔再架啦,日本 韓國 都生咁少人,香港唔計本身就要溝淡香港人,要補充人口只會越黎越快
我明你呀師兄
唔會嘅,可能師兄仲喺香港會咁諗。但係如果你喺香港長大,香港始終都係你嘅一部份。無論香港未來係點,始終你個腦入邊都係會有香港。
Shit!

[member]我喺度咁講實會比連登仔屌。講真我喺英國見到大陸人講普通話我真係冇咁反感,其實有唔少大陸人過咗嚟都係黃黃地,頂唔順大陸嗰種壓迫先至走咗出嚟。反而我喺香港見到啲大陸人講廣東話我會好反感。
唔係冇本事,係未逼到你去絕路要走
講真你好似覺得去咗外國就好似好風騷咁。事實係,好多嘢都要重新開始。過到嚟你冇呢度嘅工作經驗,乜鬼都要做。你都要有心理準備係要做服務性行業開始。呢一樣嘢你都要接受。

尤其是呢啲地方稅重,搵搵買買都好難發達。就算你好努力都係做個中產。
無 BNO, 唔後生, 無錢,點移?

好似關繼威咁搭船?
咁掛住就多啲返嚟食海底撈喇
移民後做垃圾工,生活水平差咗,不如回流
加拿大讀書
去D 2/3線國家囉,不過要學當地語言,搵錢又少過香港
加拿大讀書都要錢啦,要問人借先有
咁又錯唔晒嘅,夾硬移唔係唔得,只係以我嘅財力,落機之後要直接去瞓街啫
唔使驚 外國一樣會追你稅 好心講嘢唔好咁on9啦
會掛住屋企人同食物 我過到嚟最想食嘅竟然係芝士腸 好掛住芝士腸撈營多啊

但你問我想唔想返去探親 我又唔係幾想
去日本啦 而家有高度人才簽證 香港人真家鄉
諗下烏克蘭既人,你就知自己好幸福,亦未去到絕境
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞