大家有冇移咗民之後大家會唔會仲好掛住香港?

615 回覆
595 Like 98 Dislike
認同
老套講句做左呢個選擇重點係過程
最緊要係出去見識唔同既人、試唔同環境
最後結果會係點鬼知咩
識唔少人去外國住一排,試唔岩就返香港重整旗鼓,再plan過去第二度,依家生活得唔錯
都識人返左香港就無再走,自己諗啦呢啲
同埋中過伏咪知之後要點揀,唔好中完再中就得啦
俾動力你去識另一半
一個人同兩個人生活既living cost都係兩條數黎

另外我覺得樓呢啲無錢去買既時候都係諗左車先,
車牌真係要快小小考到, 對日常生活or去玩都好緊要
我自己有幾個女仔fd都係因為咁
所以移左民成年幾都成日呻話對呢個地方好陌生
而有車既朋友(包括我同女友),
已經road trip都去左4定5次
認真 唔諗住結婚生仔 唔想好似為咗有人share生活費而拍拖結婚
所以好難搞 一條友喺到生活費冇咁平
又要搵人夾租

會考車牌 pr 咗先
返緊藍領工 生理同精神上都all in 喺份工度

你係小數移左民仲希望係香港生活既人會好
有好多人自己走左希望個故鄉越差越好 咁證明自己無決定錯 但無諗過昔日仲有好多好既人因為某d原因繼續留低
Anyway 祝你生活愉快
如果香港有樓咁真係另一回事,
可以自己搵自己洗, 唔洗供樓先
所以其實巴打你真係適應唔到都唔洗怕無後路啦,
起碼去先外國試左先, 無遺憾

btw每個人出走既原因唔同,
我自己係因為政治同社會氣氛既轉變所以出走,
如果我自己似你咁我會幾唔上唔落
因為香港就點都唔番去,
但係外地生活又唔叫好

我都係溫哥華既巴打黎
跟食譜ok,依家仲有好多youtube片,連點樣倒點樣切都有得睇,完全複製d步驟唔差得好遠
落手煮過先知中伏位
跟住上網Google下或者問下人eg家人或識煮餸既朋友,講下問下會識多啲
同煮得多飯,啲野一理通百理明,例如點醃肉嗰啲
又例如日本菜咁,只要有味醂白酒日式調味野,好快整到個味
同search多啲一煲過既菜式囉一隻鑊搞掂碗都洗少幾隻
我覺得反而有時搵材料煩,唔係無但有啲要特登搵,諗食咩盡量整啲附近超市就買到既野,或者無都頂住檔先
同埋一個人既份量好難預囉成日都煮一次食兩餐先食得哂
返工成日都同同事9up講今日食乜大家都諗唔到就交換下食咩咁,有時都會有啲好既idea,重點係佢地煮到既野應該無咁難煮返
我都做左好多年巨嬰,依半年都無肚痛死唔去生命自會找到出路
巴打好勁

唔知你會唔會,
可能以前香港既朋友又好, 屋企人又好,
都叫我唔入廚房
我自己有時煮得好食果時係會有份滿足感,
覺得自己原來煮野食都唔係咁屎姐

前排掛住kfc白汁雞皇飯自己搵食譜再改良,
之後食番一樣味之後真係會幾開心,
但煮得太多同女友食左3日先清晒
咁撚屎波都入場睇,真慘
香港人點會覺得有問題?
香港一向可以

D新移民仲成日問要唔要帶ID
奴性到呢
點解咁講
英國買樓唔算難喎
當你係倫敦生活
住zone4,5嘅話 一層類似香港嘅兩房單位
都係200萬港紙左右
你如果收入少 唔好咁大貪買獨立屋個d先
同埋英國都唔少幫人買樓政策 你研究下
之前help to buy講緊你比5%首期咋喎

如果唔係住倫敦 又唔介意遠少少 仲易解決住屋問題
我住嗰頭都係啲Domino subway M記嗰啲19野,逼住煮
咁我以前又唔係唔入廚房既,不過放工返到屋企都8點,好少煮或者求其煮麵
煮飯都係其中一個樂趣黎,我都復刻左KFC白汁雞皇飯同磨菇飯煮到食左兩三日先食完
懶就煮麵,或者所有野都煎熟佢,再唔係食包夾啲ham cheese 青瓜嗰啲
有心機就會拎返特登出去買既食材煮野,意粉risotto包壽司都有,同埋無飯煲我都係用返camping用嗰個mass tin黎煲飯咋
off哂topic,回應返題目,本身未有工返又冬天先黎homesick到仆街又winter depression ,做返黎生即刻無乜時間homesick
依家每日放工煮飯食埋洗埋都個幾鐘,仲未計做下啲零星家務既時間,去gym,搵frd講下電話,睇下片又一日
weekend去啲超市格下價,探下朋友咁
一做黎生啲時間好快過
Thanks 巴打回覆
唔好意思可能頭先漏咗講
我喺溫哥華 不過溫樓價係另一個香港
我係唔會有機會喺溫買到
呢種心態真係好戇鳩,佢哋喺香港冇親朋戚友既咩,點解可以咁黑心
加拿大人好nice個個都以禮相待
喺香港唔西你面都偷笑
依家咁多人去加國 好驚當地人會比港燦污染 個個變晒西格
你叫個住國際頂級城市
走去住低薪低等地方仲要學人地語言?
你無撚病啊?
過咗黎兩個月
日日行超市店舖搵平嘢好開心
應該話前所未有咁開心,唔似以前香港果D假優惠爭餐死,今日行得街買咗幾件$16港元衫褲,唔係果D淘寶貨質地,開心咗成日
我覺得心態決定一切
我都係一條友黎英差唔多兩年
而家繼續係毒撚但成日都有出去同唔同朋友玩咁
生活一定舒服過香港, 亦忙過香港好多, 因為多好多唔同嘢玩
香港剩係行街睇戲食飯
我覺得係機率問題,
香港/加拿大都有好人與好事,
不過香港係比較難啲係平時遇見(我覺得香港真係比較多廢老)

記得前排有次滑完雪因為大雪既關係,
架車stuck左係雪度, 用雪鏟都仲係卡卡地,
附近有個拖住小朋友既爸爸同幾個都係岩岩滑完雪既雪友二話不說走過黎幫手推車
一齊推完車仲請我飲左支啤酒勁sweet
又有次都係一樣滑雪落大雪, 有個印度人架車都係卡住左,
之後問我借shovel鏟雪+一齊推車,
架車出番黎之後係都要塞錢話多謝我
最後打死都唔要都好佢都走左去雪場啲餐廳請我飲咖啡(都6~7蚊加紙一杯)
仲有一次係入Kelowna玩,
係一個farmers market度同一對擺攤賣野食既法國夫婦吹水
最後幫襯買左包hams同cheese之後, 佢地收檔請左我地去佢屋企度食lunch,
直接開左包hams同cheese同支ice wine請我地飲

有時真係覺得呢堆好細微既互動,
係會令我自己覺得人間有愛
亦都真係鐘意依家既現況多過係香港果時好多
呢啲魚蛋論嘅PK,邊度都有㗎啦。香港有香港嘅困難,英國有英國嘅困難。所以大家都保重。共勉之。
我都祝你生活愉快

連登咁有愛,真係有啲多少感動。
師兄係英國有咩玩?
咪即係香港有排都未到佢底線
以前唔中意飲茶,而家好撚想飲茶
頂過到嚟呢度,都唔知有冇鴨腳扎。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞