大家有冇移咗民之後大家會唔會仲好掛住香港?

615 回覆
595 Like 98 Dislike
香港生活步伐真係太急促。主要係華人基因都係勤力,仲要加埋係商業城市,有高度講求競爭力。喺呢個城市實大壓力㗎啦。
冇!好撚憎香港
無乜野想講
淨係想講句加油 希望有一日大家都會想返嚟香港生活
問題係我問嘅人有大學做AI嘅博士

佢俾我嘅感覺係無奈接受
真。
依D咪忽然愛港囉
。共勉之。
喺外國就唔好用番香港嘅價值觀做服務業有乜所謂,最緊要係你喺外國生活得好定喺香港生活得好?喺香港又係咪真係咁易發逹?大多數人搏晒命最後咪又係做個中產揾錢送仔女讀國際學校,你喺英國做服務業已經差唔遠
舉例啫,而家佢哋都算最hit嘅組合
學識接納唔同既事物 翻工同同事聽英文電台 有傾有講 傾下香港係點
佢地仲叫我教佢哋講粗口
放工聽下903 廣東歌 上連登 煮飯仔
冇衝突架 唔好force移民就等於唔會掛住香港
兩邊係可以融入你既生活
對我泥講香港已經死咗
冇話掛唔掛住,人一定要向前看
就算而家係香港住緊
我係掛緊2019年前甚至二十年前嘅香港
無論香港定英國 男係要主動識女仔
英國社會政治上真係好穩定…

英國d問題多撚到,有時間睇香港新聞再出埋呢d 9 post 不如關心下住緊個度啦
年初返過香港一次(其實都只係走咗一年多啲),真係有種物是人非嘅感覺,感覺幾唔pleasant

返去都只係為見家人同朋友仲有食好西

難受嘅係好明白自己好掛住舊嘅香港,而呢個香港已經只可以係自己回憶到搵到
其實好正常 係一個地方生活左20、30年

會成日諗起都好合理姐

去識吓朋友囉 無論香港人外國人都好
係連登講移民日本淨係會有人答工作壓力大長住不了
除左中式糖水同魚肉燒賣
無咩掛住

食野我飛日本/台灣啦
未移民已經掛住
仲有香港係到咩?
其實好正常,畢竟香港生活左咁多年
小妹依家d rm都係香港人,久唔久都係打下麻雀鋤下dee
食既都係香港d家常便飯
但有時都會好掛住香港睇concern、去邊都好方便,d野好平又唔差
喺加拿大生活節奏同辦公效率都真係好慢,無車出街好似無左對腳咁,英文唔太好有時要揾人幫手都會一鳩鳩

但依家一邊打字一邊諗,其實香港都再都真係無乜野值得我懷念,可能以後都會返去旅行陪下屋企人既,但香港最核心既魂已經一去不返啦。與其話係掛住,我諗更多係緬懷?

黎得加拿大半年發現自己以前好驕傲既中文退步左好多添,sor for1999
唔同國家加埋住左十年
叫我返香港我會發癲

點解會有人掛住香港
咁多人已經咪搞我
過幾年一定大把,唔使擔心
我覺得個感覺幾似四九年離開上海嗰班,同埋七五年北越攻陷西貢。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞