大家有冇移咗民之後大家會唔會仲好掛住香港?

615 回覆
595 Like 98 Dislike
我冇移民仲係香港
但身邊移左英的人日日係群呻搵工難又踩港說服自己決定冇錯咁
呢班人一見香港好番就會仆番嚟 雖然呢個機會冇乜可能見到
正常人係無咩福利,你可以話攞完人地護照就走
on撚9
點解會走都唔撚明
我都好憎呢班人
完全唔掛
天氣同人都好難頂
仲唔夠福利?
一本護照at least HKD一千萬
你廢無能力保衛你家園淨係識走佬
假設香港好返你就拍拍羅油享用人地辛苦建立嘅一切
真係香港人嚟
可能我之所以咁,最主要係英國社會政治上真係好穩定,有啲似00-12年嗰陣時呀香港

一年出三個首相
脫歐問題未解決
北愛爾蘭議會癱瘓
蘇格蘭威爾斯獨立

英國社會政治穩定都講得出

民生問題嗰啲,例如:罷工、NHS、能源張單飆升、通脹呢啲我哋啲小市民都改變唔到

你唔知揸BNO可以登記選民?定係心態停留咗喺97年?定係你覺得個民主制度托柒? 定係我get錯咗你移民嘅原因???

不如你都係睇番多啲BBC先啦
客觀講 邊忽快滅亡
佢地日日FF支爆幾十年到而家都未撚爆
其實除非真係退休享受當地國家嘅醫療福利之外,如果唔係果一兩年喺嗰邊都冇乜。呢個世界一直都係人望高處,喺紐約都好多歐洲其他地方嘅人過嚟呢邊,尋找機會,假如佢哋搵唔到機會都係走,same
hk仲有得玩?最多幾年貨仔
咁你憑咩睇死佢
外國人仲有大把生意喺度
你真係當外國人唔睇錢?
定你當美國佬真係全心反中?係就ban china from SWIFT, 但只會兩敗俱傷

法國就真係爆啦 反民主都要推遲兩年退休
英國脫歐都無咗好多錢
我驚佢地會睇到心灰意冷 尤其睇到無個投得落手 根本一9樣
難怪成班過到去關心香港多過自己地方
p牌仔
on9仔 我嗰行已經大把公司搬左去SG 請人又難
税局少收37萬張税表=勞動人口冇左37萬
本身香港玩灰色地帶游走中西大家搵錢瞓係度贏 習大大係要玩靠邊 美國咪同你玩靠邊囉
hk仲有咩優勢可言

一個地方冇人才你覺得仲玩得幾耐?
呢3年咁封關法好正路丫
另外你點解釋仲有90%美國公司喺度 又要睇定啲?

首先勞動人口唔係得香港人
第二你自己睇下薪俸稅佔香港稅收幾多先?
Oh 賣地創新低 right? 樓市downturn一定照大把人投啦係咪先

優勢就係香港人從來唔肯認既痴住支那

英國都有錢人淨流出 咁係咪都快收皮?
hk仲有得玩?最多幾年貨仔
咁你憑咩睇死佢
外國人仲有大把生意喺度
你真係當外國人唔睇錢?
定你當美國佬真係全心反中?係就ban china from SWIFT, 但只會兩敗俱傷

法國就真係爆啦 反民主都要推遲兩年退休
英國脫歐都無咗好多錢
p牌仔
on9仔 我嗰行已經大把公司搬左去SG 請人又難
税局少收37萬張税表=勞動人口冇左37萬
本身香港玩灰色地帶游走中西大家搵錢瞓係度贏 習大大係要玩靠邊 美國咪同你玩靠邊囉
hk仲有咩優勢可言

一個地方冇人才你覺得仲玩得幾耐?
呢3年咁封關法好正路丫
另外你點解釋仲有90%美國公司喺度 又要睇定啲?

首先勞動人口唔係得香港人
第二你自己睇下薪俸稅佔香港稅收幾多先?
Oh 賣地創新低 right? 樓市downturn一定照大把人投啦係咪先

優勢就係香港人從來唔肯認既痴住支那[sosad]

英國都有錢人淨流出 咁係咪都快收皮?

五毛認證

https://lih.kg/3353147
點解釋
呢個客觀事實黎
咁都屈我五毛

解釋咩?
封關 外國人走
黨安法 香港人走
所以咪跌

只係個trend會唔會keep住跌得更勁姐
1. 大部份移民係覺得比支那逼走,本身冇諗過
2. 唔係所有野非黑即白,移左民就一定要100%變成當地人?
五毛狗認證

香港97前一直好好 關支那乜柒事
係支那依賴香港啊五毛狗
你咪撚癲啦 係支那自己鎖國 造就咗香港呢個惟一窗口轉口港堀起

講客觀事實都五毛 cl7s
咁佢地個原因係揾唔到機會
而唔係因為家鄉假設有人幫佢收拾好殘局就拍拍囉柚走返嚟攞人地嘅辛苦建立嘅一切
有英國/ 加拿大work visa都算係福利一種啦 個班人minimum 都一定攞埋PR 先死返嚟香港啦
地球上幾多人想要英/ 加PR/ passport但攞唔到?
你會唔會話hk passport/ HKID 係福利?除咗支那人地球上都無乜人想要hk passport/ HKID 啦
大把印度仔想要
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞