大家有冇移咗民之後大家會唔會仲好掛住香港?

615 回覆
595 Like 98 Dislike
去咗台灣都會啦,唔好話去英國/西方國家
homesick人人都有
係咁架啦 係香港就屌人做港豬
移咗民就自己做隻英豬 再隔住半個地球睇番香港啲新聞 睇下有冇位可以說服自己移民嘅決定係正確
見到有斬人案就可以國際大刀會 美麗新香港
但自己住嘅地方咩世事都唔鳩理 然後話社會穩定經濟欣欣向榮 得咗!
英國每日報紙都報緊好撚多社會問題出黎

日日都死人lum樓。份份報紙都咬住政府黎咬

好似巴打所講。留意多d英國時事,就會知英國一定唔係天堂咁美好

但香港一定係接近地獄級別
我覺得就係未適應/唔肯嘗試改變係會比較容易唔開心,
同埋相信好多習慣都要時間改變

例如身邊認識既人, 有部份黎左一段時間都好,
都係會慣左一班人叫外賣而唔太會嘗試下potluck
改變唔到香港果種生活模式
Potluck既話老老實實。如果自問煮餸唔係話好叻。真係咪鬼煮出黎獻醜
你咁講又係真嘅。 留喺香港嘅朋友都真係掛住講吃喝玩樂追星。
話唔會就呃鳩人
咁其實同留港做順民 唔理自身啲問題有咩分別
係無咗中共 但都有好多香港無既問題 例如人老咗要睇醫生排死你 香港就有錢去搶人黎 條印度佬就加醫生人工都出唔到錢 稅就交足比NHS GP就唔多個
英國既醫療問題都好撚麻煩 同埋係一個結構性問題

求神拜佛 響英國唔好大病
其實跟食譜煮味道唔會差太遠?
我香港廚房都唔會入,
都係黎到先開始學煮野食,
so far煮完出黎女友/朋友都無投訴

我覺得係睇下有無心去學煮姐
早2,3年就吹英國物價點平最低工資都住大屋
依家多咗人去英國發覺呃唔到人之後
就係咁吹一啲虛無縹緲既嘢
一時又話無朝氣無靈魂,之前有個post又吹眼神好暴淚,然後又話成身銅臭味根本吹到無嘢搵嘢吹下
有時有d細節位

例如醃肉次序錯左或者有時有人懶 減省左某d step煮出黎都唔同味

舉個例,魚香茄子咁。你屋企煮你唔走油,茄子會瘀晒色。煮出黎成pat屎咁 唔見得人

但其實老實如果你話Potluck既話最好煮 d炆煮菜式。整返熱都一樣味既野

例如炆牛腩果類野
我都認同, 其實切好晒料掉落個煲就掂,
有壓力煲仲好快手食得

btw 我自己係覺得好多時如果肯嘗試踏出第一步,
改變下個生活方式(例如學下自己落廚),
會真係無咁易homesick

之前係香港成日走出去日燒韓燒,
過到黎想食果時其實買塊板就搞掂左

串燒都係, 自己腌個味自己調仲好過出面食, 又平
返嚟一齊受靶啦
其實香港人做左咁多年巨嬰。
去到外國馬死落地行

肯上網學下

好快就學識點煮餸
一步一步慢慢煮 就會煮得好食

食飯果陣睇下mm/米紙

其實都唔會點homesick
話唔掛住香港都假啦
Btw,各位捱5+1年就夠可以返香港
再係嘅話5+1攞到藉之後又一條好滿,到時想返幾耐香港都得
養寵物 日夜工作 學下必要技能 煮飯揸車之類
放假去探下散落各地嘅fd 呢樣同香港比少難 個個都住得唔近 最快都要搭個幾鐘車先搵到個識嘅人 車費又貴
住番5年以上你就會明
以為自已開post
我都過左加拿大就半年
Home sick的情況未斷過
但的確係外國生活係舒服過香港好多 節奏空間都係
佢地要說服自己做嘅決定係啱
舊年放假返香港三個星期,都到第三個星期已經好想走返歐洲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞