大家有冇移咗民之後大家會唔會仲好掛住香港?

615 回覆
595 Like 98 Dislike
掛住班朋友 新地方又要重新識過啲人 但莫講話交心 hi bye friend就多
我係加拿大完全無呢個問題 超多中式野 又有中超 所以基本上一啲都唔掛住香港
做倉做一世?
短視到咁?
IVY普通料啦

你唔著到chav咁咪無事
搵錢同香港差唔多已經唔一樣啦,我識有啲都搵唔返又一個人黎,你仲要無經濟壓力

你叫你屋企人黎埋真係以黎唔洗返香港
岩呀,依家ibank空降既印度人多,印度人可以一入ibank晤使兩年已經升職,幾時輪到大把浸過咸水的香港人?
咁你比好多人都幸運,可以無經濟壓力,又搵得返同香港差唔多既人工。我見d加拿大親戚都係搵得少之餘,仲要搣老本,已經疊埋心水拎完pr或citizenship即走。
sad reality.... 好多人只報喜不報憂
如果係BBC 土生土長接受本地教育節目
應該會好啲掛?
打錯
*接受本地教育
唔撚洗理堆白痴仔話咩走左就咪撚理香港之類on9言論
根據佢地邏輯 唔住喺支那都冇資格屌鳩支那
喺美國加州sacramento四年,已返香港冇後悔
薪金係五年前香港嘅Double,喺美國嘅4倍
女朋友零零後,喺美國試過2個禮拜冇出街
返嚟食兩餸飯牛腩河+搭巴士瞓覺唔使自己揸車,都唔知幾滿足
老豆老母係長氣啲,都好過俾人不停加租受氣

你哋俾心機堅持吓,加油
香港係自細長大嘅地方
走左都唔會想佢變得越來越差掛
客觀上越來越差就另一回事

同意移民真係唔係for所有人
香港的確好方便 繁華 五光十色 夜晚好璀璨
無話邊條路係fit晒所有人
掛住咪返去旅行下約朋友食下飯 甚至回流都無問題
做人都係求開心姐
講到呢度,你喺英國講英文好好重要。如果呢啲英文講到甩甩咳咳,或者口音好重。當地人點都冇咁俾面你。

如果你講英文講得好,就算着到普普通通咁入到間餐廳,啲人都會俾面你,同埋服侍周到。
移左民就唔好望番轉頭去掛住一個快滅亡的城市
一定會
好嘔心
當人國家避難所
攞完人福利就走
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞