大家有冇移咗民之後大家會唔會仲好掛住香港?

615 回覆
595 Like 98 Dislike
10幾個鐘屈住隻腳
你好掛住嘅係你心目中嘅香港
No 香港是垃圾地方
咁你咁講都啱嘅。
踢波
游水
行山 and/or camping
boardgames
睇波
渣車喺國內唔同Airbnb WFH
有時即日來回/兩日一夜去歐洲
但你reply人地無錢無bno個comment時
話移去二三線 啱無錢嘅人去?
唔知你喺邊個city
但呢度一樣都有燒味大排檔嘢
地獄級數 好似烏克蘭咁 你自然做難民都要走,事實就係香港衰極 都唔係地獄級
我喺日本,燒味都有,但冇燒鵝
自己通常淨係煮到茶餐廳菜式,大排檔嗰啲嘢好複雜唔想搞
好多謝你,唔只係移民都啱用。
「人生本來就無所謂一定最好嘅決定」依句講中咗我心事
黎左加拿大近半年 除左會掛住屋企人之外 無乜特別掛住香港 亦唔想返返黎 (如果經開日本旅行可能會返香港兩三日見屋企人同朋友)

主要係係呢度搵錢同香港差唔多 物價雖然貴 但主要住屋比香港好太多 (2個人住緊600尺1房)亦無經濟壓力 間唔時周圍去下 博物館 唔同景點 或者甚至去屋企附近既公園仔散下步睇人放狗消磨下時間 長假期就渣車去下road trip 呢d生活係香港唔會有
19年有無畀人抄過身份證同扣留過?無就多數安全!
無經濟壓力
咩叫香港人特質?我由細細個見到既香港人特質就係排隊買樓炒籌,炒股票,連郵票,之後到iPhone 都炒一餐

我覺得香港人特質就係搵錢
大家都係呢趟旅途嘅遊客
生命咁短 享受當下
睇多次幻愛
原來屯元天都好靚
黎左英國就黎1年,超級掛住屋企人同朋友,已經去到最近每日都會發夢同佢地一齊起香港做唔同嘢嘅地步….

當初係因為另一半堅持要移民所以先過黎,係我on9事前無做好應有嘅心理準備,黎到先發覺原來自己心態上根本唔ready ,由本身有ok收入工作+幾豐富social life 變到揾唔返本行工作+生活得返行超市同留起屋企玩boardgame 我其實覺得幾辛苦,尤其見到 d friend 起香港因為多人移民勁易轉工人工幾級跳而我連錢都儲唔到,真係不禁成日question 自己係咪行緊條岩嘅路

當然香港政治上無將來係人都知,而英國都有好多優勝之處
例如環境好好多 人 nice好多flexible好多無咁奴性重 (但都見好多本地人工作勤力過香港人)
只係覺得呢種移民生活唔岩呢個stage嘅自己
如果我真係頂唔順返香港,若干年後覺得ready 想再返黎英國,會唔會好難再批BNO visa?
開個香港圖書館,將2019年事件同有關香港嘅書,讓人可以閱讀,唔知當地政府會唔會有場地免費提供
學自己整
拎到就回流啦
一切都要時間。

離開香港就快兩年,由頭幾個月蜜月期,中間winter depression 想返香港,到而家生活情緒等等回歸穩定反而唔想返香港。

仍然會掛住(舊時嘅)香港,會掛住親朋戚友,仍然覺得唔會喺異鄉退休養老,覺得唔會完全融入到呢度,但情況會愈嚟愈好,因為開始有呢度建立嘅人際網絡,呢度建立嘅comfort zone。

當時winter depression 已經有好強烈感覺,覺得自己好似徒手游出公海,喺大海中間,出發地已經好遠,目的地又好似遙不可及,一開始又唔熟水性,好似遇溺咁。但堅持落去,慢慢就會學識浮,搵到水泡,甚至唔會再執著於香港定英國嘅身份認同感,慢慢建構新嘅海外香港人嘅身份,自己嘅人工島。

所以呢種思鄉或者孤獨感,其實就係因為離開咗個舊嘅comfort zone,而未建立到新嘅,可以做嘅就係堅持,都係果啲老土嘢,建立新嘅comfort zone。

共勉之
同埋如果你本身係香港搵高人工走去移民其實好無謂

去外國一黎上位一定唔輪到你 二黎稅高一大截 搵得多都比番政府黎養廢人同社會垃圾
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞