大家有冇移咗民之後大家會唔會仲好掛住香港?

615 回覆
595 Like 98 Dislike
順境就係既
但現實情況更多既係
拎到國籍後如有要儲錢/唔適應先返嚟搵錢
因為浸過咸水 比較易入到大公司 什至直接空降
到搵夠錢/有咩大獲野發生
又可以拍拍籮柚走
個問題係你係外國係好難上位

要升一係升白人 一係就升黑人印度人黎滿足個diversity quota 擺公平 亞洲人永遠都係無人理無人照顧
睇 MM 片見佢地o係條街度行已經覺得好懷念
日日喺英國冇啖好食,係咁上下
移左民除左掛住親戚朋友同街坊,同埋以前嘅回憶之外冇野留戀
你懷念既香港只係你腦海之中
已經唔存在
我覺得係似條女變咗喪屍
有人會選擇用鐵鍊綁住佢繼續如常生活
有人會忍痛幫佢解脫

然後出去識到條鬼妹
而你仲掛住以前條女
自然會覺得條鬼妹格格不入
時不時比較前度
語言文化咩都唔同
更加唔會諗做人世

但重點係已經move on咗
就應該重心放係新人
掛住嘅都係以前條女而唔係喪屍
同鬼妹文化有差異但亦可以好有趣
亦唔需要一嚟就話要過人世
道理大家都懂
如何回到當時
Sor9矯情撚係諗到呢啲
英國新聞唔會報英國社會問題? 定係用中文寫嘅新聞會傷害到你心靈?
掛住屋企人 朋友
掛住野食 香港啲野食真係好新鮮
掛住交通方便 要買咩野都好容易搵到
掛住行山 行完一個鐘就出到市區嗰種感覺真係唔係度度做到
我都係啱啱走左幾個月 完全明你感覺
但除左朋友同野食一d都唔掛住香港

或者咁講 係掛住舊香港 但呢樣野我走唔走都冇分別因為香港己經唔同曬
係呢到睇返有d鬼佬戲有香港元素會興奮 但感覺係黎自於熟悉感 但你話會唔會想返去?都會嘅 行個圈 但生活就不了

香港己死
Ching你有得行去己經好好啦 我呢面行要行成個鐘
你有冇車牌?係外國冇車真係同斷左隻腳冇分別
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞