大家有冇移咗民之後大家會唔會仲好掛住香港?

615 回覆
595 Like 98 Dislike
佢講緊搵大錢 你又同返佢講政治局勢
會掛住嘢食同朋友,但環境無咩
掛住香港啲嘢食
成日平行時空唔走會係點
又係日日對住新聞屌
有時見到朋友group約出嚟 會覺得可惜 自己冇份
不過毒撚性格其實自己摺埋都好爽

食物就唔係話好掛住
畢竟年紀大 要睇住個身體 都唔食得幾多嘢
呢邊都好多嘢好好食 食多咗奶類製品
去大城市都好多唔同嘢可以食

反而覺得喺香港浪費咗好多年 而家要好似人哋後生咁慢慢追返
買樓 考車牌 考返自己嗰行嘅local牌之類
廣州而家咪又係川菜辣野
香港你係熟嘅都唔敢講

話說嗰次返嚟英國旅行,喺Edinburgh 嘅hostel 遇上一對啱啱移民過嚟嘅母子,個阿媽知道我香港過嚟旅行,我想同佢傾多幾句計,佢就好似好忌我咁樣

好在我嗰啲喺度長住嘅朋友都開明,佢哋冇經歷過2019年嘅香港,都唔介意我開口“說好”港共
我接受咗現時嘅香港
除咗野食同屋企人 其他都唔掛 香港個環境搞到人人都自動閪面 好慘
車呢part真係幾認同
香港/日本/台灣呢堆城市無車都可以好好地生活,
但英美澳加無車真係唔太掂
聽得最多係掛住燒味同飲茶
所以而家學緊點整
even加拿大呢邊我都聽落有唔小case係話唔開心,
只可以話移民唔係個個人都適合

同埋我自己既觀察係行動力高/願意改變生活方式既朋友,
移民後係會普遍過得比較開心
無再續回鄉證

我只係唔鍾意好多"冰室"混水摸魚
茶記食開邊d 好食就去邊d
呢樣仲係香港食到嘅
想食宵夜嗰陣就會掛住香港嗰種方便
你住返一兩年再返一次香港就會明
返香港啦

香港是你家,怎捨得失去她
笑鬼死 其實班友越講越玄 中左吸星大法定亁坤大挪移 靈魂唔同左 要唔要驗下個腦
掛住屋企人
有乜出奇係香港都掛住以前既香港啦
睇人睇性格

睇下你自己有無主動接觸local

睇你本身自己對西方文化認識深唔深或者有無興趣

我自己就ig follow左d britishmeme 既page

了解下英國佬笑緊既笑位響邊

同埋入門問禁,入鄉隨俗

一d好基本既節日/節期要知要識
我自己觀察
英國呢邊

有車,唔洗住sharehouse,已經搵到工既人

大部份都開心

唔開心果班係慣左熱鬧 無得圍威喂一班人頂唔到悶果班
有冇做黎生?
一個人住移左兩年
又要做家務又要做黎生都唔得閒理香港
有時間咪同當地香港人打邊爐吹水
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞