大家有冇移咗民之後大家會唔會仲好掛住香港?

615 回覆
595 Like 98 Dislike
預咗㗎啦。咁但係呢個係我真實嘅感受嚟㗎嘛。如果做人咁假嘅開post,咁就咪上連登啦。
唔可以用香港嗰種思維去諗㗎啦。你話嗰啲盤幾分鐘有超市嗰啲,通常都係high rise。
其實有邊個想離開自己屋企?
掛住都係人之常情
屌真係喊撚咗
咁點解你黎

既然去左另一度
即係你同現任一齊就無謂想前度咁
最近鐘意咗聽八九十年代啲廣東歌
香港已經成為左我嘅一部份
無法同佢割捨,咁就唯有live with it
愈逼自己同佢斷絕就會愈掛住,好似分手咁
簡單講無朝氣無靈魂,訓練緊喺香港既人做老百姓

過多十年可能海外港人社群仲似原本既香港人
移民就係有取捨 利大於弊所以先移民,但唔代表完全冇弊
Homesick呢家嘢個個離鄉別井嘅人都有啦,英國國內由鄉下移居去London嘅都會有

而家樓主又唔係好似啲小粉紅吹到支那好過英美多多聲,但又唔肯走
嘩咁大鑊?
邊個係細佬
你離開左幾耐?你返黎睇下咪知
都一年半載。你咁講,都真係幾傷感。因為呢啲嘢睇香港新聞係睇唔到。
住落咗就開始明白香港嗰個城市概念
其實香港住宅大廈形式係構成方便同交通便捷嘅重要因素
喺外國無咁多高樓大廈
就好似將各家各戶平放係 2D 平面
點到點嘅距離就拉遠咗
但係高樓大廈可以將各家各戶擺喺 3D 維度
用電梯嚟做第三維度嘅交通工具
咁係大大減少咗路面交通嘅負荷
巴士地鐵嘅效率就因此高咗
配合埋港鐵商場車站發展模式
其實香港嘅繁華同方便真係建立喺高樓大廈嘅生活
代價就係地產主導同高度商業化

利申 無諗過番 呢度住得好好
香港基本上成為咗垂直城市。住宅、商場、地鐵,基本上一站式服務。基本上落雨唔使擔遮。返工、食飯、shopping一tick過。變咗食飯、街市買餸呢啲嘢都變咗非常方便。
我都係。好坦白咁講,我真係對於英國冇咩歸屬感。就算我同一啲喺香港生活左幾廿年嘅英國人都係咁講。不過佢哋調返轉就咁講話,咁你係華人嚟㗎嘛,你同唔到當地人有共鳴係正常個喎。
我過幾日都飛去曼城
講真真係已經無乜.
btw人在加拿大

我覺得會有home sick多數都係環繞野食/興趣/朋友.
依家除左拉麵/海南雞飯呢啲太麻煩會出去食之外,
其他野好似雞煲/韓燒/串燒/炆腩呢啲真係全部自己黎

至於興趣同朋友真係要睇個人性格,
以前係香港既朋友識開都係中同/大同/同事,
但依家識既朋友咩國藉都有, close friend仲多過以前.
興趣方面都係, 冬天滑雪夏天行山露營kayak真係唔會悶
諗起以前係香港做乜都好似困獸鬥
無論咩情況都唔會番番到轉頭了
我武肺前年年返幾次香港
而家連登仔嘅精神面貌都同上一兩代舊香港人差好遠啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞