大家有冇移咗民之後大家會唔會仲好掛住香港?

615 回覆
595 Like 98 Dislike
掛住香港七日鮮
好掛住日本
如果香港變返依前咁你係咪會即刻移民返香港?
00後鮮腥揀人覺得麻辣乜乜乜無問題㗎
約定俗成
辣辣下就係本土嘢㗎喇
你肯轉機air france而家600鎊內有一張來回BHX

LHR BA 680左右

窮人無權揀航空公司同坐位
加拿大貴但英國唔貴
會掛著d野食、朋友同家人囉
話晒陪左自己20幾30年,好難唔掛著既
不過又唔會話勁掛著,係有時回憶返幾開心
上面好多講,就算身在香港,都好掛著香港,係以前既香港
係2019年前,或者更耐以前既香港
就係正正我離開香港前1年既心情
其實真係好唔開心,返工麻醉自己,做運動做gym整野食撚貓
都唔會開心,日復日咁返工
朋友都開始唔再講新聞,講吃喝玩樂追星
會講新聞既,已經去晒英國同加拿大
留港既,可能係唔敢講,亦都可能係接受左
老實講,要繼續留係香港就一定要接受
我都試過,唔睇新聞,唔講,唔理
但一個人係社會生存,你唔理政治,政治都係會搵你

加上香港工作文化個種toxic, 長時間工作, micromanagement,魚蛋論
...真係一言難盡
最掛住係成班frd 出來打邊爐吹水
你比人打到爆晒缸都未會等到差佬黎啦
同你收屍就得

而家無人叫你打交

係最起碼有個概念比人襲襲果陣要識擋識還手

唔好好on99咁比人任打

走到梗係跑走啦,走唔到唔同任人魚肉咩
還拖唔係打交係乜野
識還拖唔會比人打死?
你乜撚野logic黎
唔會 不嬲覺得香港人愈黎愈低iq 難溝通
每次係國外都反而無憂慮
淨係掛住屋企人同朋友

其他野都好過香港
1) 個d 學以前澳洲咁出軍艦要佢掉頭啦
與其話移民 不如話走難
只係香港難民有錢啲咁解
捱落去 鬥命長
就係咁簡單

Nope

Never

The city ain’t what it used to be

咁你就唔好講到咁容易呀
不嬲都係咁上下價

十次有8次香港去歐洲都係轉機,無直航情義結
同你講都嘥尻氣
我都係咁話,大部分坐完移民監即返港,其實係個邊月月清開心咩,你諗下同你同期個d同事已經升晒,樓換樓,住緊大屋揸緊靚車,晤會差得過你係英國住個間apartment。自由空氣,對有錢人黎講可以任吸一世,對窮L黎講,吸到咁上下頂唔順就知咩事,好大代價。
你都離開咗香港啦,仲諗呢度做乜啊
陣間有傻仔信左你講比人用刀捅真係冇陰公
真係以為自己識還拖好撚勁抽
英國仲源源不絕咁收緊

無撚計。擋唔晒
聽到香港人話走難真係想笑

你睇下烏克蘭人

成年男人不得離境
有朋友移英,見到我入場睇香港波,喊咗。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞