大家有冇移咗民之後大家會唔會仲好掛住香港?

615 回覆
595 Like 98 Dislike
我反而想知嚟到英國啲香港人對住呢度同鄉會唔會重嘢唔敢講?
之前有啲人就算移咗民過來就係為咗想返香港連政治嘢都繼續唔敢講
會掛住屋企人
但香港呢個地方我就無咩感情了
咁師兄係咪都覺得,家陣喺香港嘅香港人都係冇朝氣冇靈魂。有一種失落感?
你都離開咗香港啦,仲諗呢度做乜啊,你走咗咪幾好囉,有自由,唔使喺香港對而家呢種情況。
我知我咁樣講,都預咗有連登仔嘈我。但係呢個係我真實嘅感受,我相信都有唔少嘅係英國嘅香港人感受到係咁。

我暫時都冇覺得喺呢度有家嘅感覺。但係我一啲都唔憎呢度。當然啦呢度啲天氣唔係個個喺熱帶嘅人接受到,都係正常。就算之後點都好,我相信我都會懷念呢一段喺外國生活嘅時間。

不過有陣時又要調返轉咁諗,嚟得英國,咁多名勝古蹟去睇。到應該喺度盡量睇多啲。你喺呢度覺得好似冇乜嘢,但係如果你離開咗英國,都會後悔點解嗰陣時唔睇多啲英國嘅湖光山色。
呢一代尤其是係20年之後,嗰種敢怒不敢言嘅情況都嚴重。

嗰班老嘢,喺7/80年代香港遍地黃金、魚翅撈飯嗰個年代,大部份都上咗位,尤其是食埋大陸水嗰啲,梗係覺得香港happy啦。
你睇日本幾咁爆就知 好多人生活照以前咁講,好多人過左啖氣就唔會理政治/人權依D野,就好似有人接受到番大陸住,都唔好話香港

最多咪唔屌政府唱好香港做死狗,生活一樣照舊咁過
認真覆,你咁樣只會令自己辛苦,等於你同條女分咗手唔打算復合,又要日日留意佢 IG 發展。

當然你可以話留意 IG 係想知條女之後有幾折墮,但條女淪落風塵已經係眾所鳩知,不如留意下外國美女啦
以前有得遊行果時咪又係冇人珍惜,你要接受大部份人係唔care,只在乎搵唔搵到錢
其實唔係啖氣過,係壓到你唔敢講,再等你習慣唔講,甚至乎屌返仍然想講既人

所以我先話人既精神面貌改變,過多十年海外港人仲保留到原本香港人既特質
或者我咁講啦,我壞緬香港嘅過去。而家係點就費事理。好似嗰啲移咗民嘅朋友咁樣,一兩年就返去行吓,睇吓香港嘅變化就算。
正常嘅…外國都多香港人,可以一齊傾下
換轉係我都一樣會咁答...

香港對我嚟講係個我永遠都離開唔到嘅地獄,因為我冇本事走,如果有人問我我當然唔想佢哋再諗咁多呢度,我自己都唔想諗
講真啦最好就係做專業人士,
尤其是你身份認同覺得自己係英國人,搵錢就喺外國搵,但係退休養老就返英國。咁我真係不知幾happy。
好掛住習近平上台前嘅香港
我覺得大陸人會繼續擁落嚟香港,成為新香港人,廣東話越嚟越唔俾重視。

我見到有一啲新香港人,喺英國讀書,一放假就即刻返咗香港,不知幾happy。
真!
既然走左出去
就唔好再諗呢個地方啦
大把人好想走都無機會走到呀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞