大家有冇移咗民之後大家會唔會仲好掛住香港?

615 回覆
595 Like 98 Dislike
我知咁樣開topic,又可能比嗰啲留喺香港嘅香港人話我「你都離開咗香港啦,仲諗呢度做乜啊」,「你走咗咪幾好囉,有自由,唔使喺香港對而家呢種情況。」

但係點解我仲要咁講呢。我唔知道大家係點啦,但係細佬我嚟咗英國之後。好坦白講,平時上連登、睇香港新聞,都會多過睇BBC。先唔講個人歸屬感呢個問題。可能我之所以咁,最主要係英國社會政治上真係好穩定,有啲似00-12年嗰陣時呀香港。民生問題嗰啲,例如:罷工、NHS、能源張單飆升、通脹呢啲我哋啲小市民都改變唔到。

喺英國生活,以細佬嚟講融入英國社會基本上都冇問題。亦都唔會好似其他香港人咁樣,覺得呢度係異鄉。可能我真係對香港有好重嘅歸屬感。平時得閒都係都會諗住香港。喺精神方面,可以講佢對香港冇脫節。

不過自己嚟到,一條友。冇人冇物,真係難免有寂寞嘅時候。咁亦都會加強左思鄉之情。

最後,我想問吓自己一個去咗外國嘅香港人,點樣面對孤獨同埋身處異鄉呢個情況?同埋大家有冇啲咩想法/個人體驗想分享吓?我都想聽吓大家嘅意見。共勉之。
自推1
自推2
會 睇多咗港產片
自推3
咁中意香港未返香港 移完民又要掛住 十足十啲美國小粉紅
當你喺外國唔經唔覺習慣咗之後再返去香港行個圈,你會發現你已經適應唔到香港嗰種社會節奏
其實10幾個鐘飛機啫,掛住咪返去行個圏
親朋戚友咪又係一年見三兩次,大時大節生日
見同事仲多
過左去都無乜分別
我知實會俾人咁樣講。坦白講句,細佬點解要移民,尤其是係呢幾年,都不言而喻。我知所以會係咁,正正因為我覺得我自己係香港人呢一個意識形態係好強烈。如果唔係嘅話,我仲點會咁關注香港。

最後我可以講嘅係,我喺政治上好明白香港人點解今時今日會咁,希望佢哋可以喺香港盡可能開開心心咁樣繼續生活。
會掛住啲嘢食
難啲囉,冇話唔得嘅得嘅。香港節奏快、壓力大,睇每一個工作崗位都係㗎啦。

講真你喺英國,咪一樣大把野要適應。你估一個月都有罷工,咁樣又好容易適應咩。
真!真係掛到黐線。上網睇片啲嘢香港美食。嚟到呢度一係就食唔到,一係就真係唔係好掂。要有嗰種,有得食就開心嘅心態。
唔掛住
移左民就唔上得連登?
會掛住舊時既香港
英國問題真係唔少。如果有諗住搵大錢,英國真係好難。紋身問題我哋應該都繼續會喺度。

Btw,師兄諗住喺邊度落腳?
睇少d華文新聞同連登有關英國既問題
心理會平衡好多
反正d問題都係生活問題, 就算去邊度都一樣
但最根本由政治帶來既問題, 最嚴重既, 香港一定比英國差
就係咁
當然啦我係掛住2014年之前嘅香港。尤其是係細細個嗰陣時,個社會好自由,但係個社會都冇嚴重嘅撕裂。
其實返香港都搵唔返以前既感覺
街上人既精神面貌變晒
識既朋友又變到好多野唔敢講
移民最忌就係搵最正確答案
因為人生本來就無所謂一定最好既決定
都係trail & error
唔岩咪笑下 當學野囉
撞下跌下就順
去左外國十幾年 大部分時間都好掛住香港

每次見到堆中餐廳同日式又貴又難食

每次見到班商店sales 個西態度 好似做唔做都無所謂咁懶得理你

每次見到火車半個鐘先一班 又成日 delay cancel都唔通知結果你白白係月台食西北風

每次見到屋企附近既巴士站既玻璃比人打爛躝 整完又三日內比人打碎成地玻璃碎片

每次見到架車泊係火車站停車場之後比人用car key整花又無得追究

每次見到架車比人打爛玻璃

每次見到自己要交一大筆稅比街頭街尾班道友同社會垃圾

就會特別掛住香港

當然外國都有野優勝過香港 平既牛扒牛油牛奶同埋自由空氣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞