大家有冇移咗民之後大家會唔會仲好掛住香港?

615 回覆
595 Like 98 Dislike
講多少少?
係英國大病明明跟得好快
Check得又齊
係傷風感冒個d細病先成日想hea走你
香港公立就排到仆街
冇保險就小病都排到大病
我想問有咩二三線啱佢移?而生活係好得過係香港?
咁佢話香港係地獄呀麻,地獄wo
其實不嬲都係咁
有錢人係無國界 佢哋中意去邊就邊
香港人 大陸人 外國人 都係
係無能力成日來回既人 先會移民就生死不相往來咁
其實唔會,我以前讀大學嗰陣同啲中東走難歐美土生第二代傾,佢地都話佢老豆覺得歐美無歸屬,又同完本家鄉斷咗,兩頭唔到岸
你睇多次上面先
你reply緊果個同地獄係唔同人
當你reply錯
咁到底有咩二三線啱無錢無bno嘅人去?
無錢仲叫人移民?去到二三線直接原地行乞啊?
咁好心就唔好開po 啦
成日想響連登搵人認同
係咪唔再響移英谷搵到人圍爐取暖
如果佢真係覺得香港係地獄,就唔止慘過2/3線城市
真係好掛住香港
真係好無奈 但又要逼自己接受移民先係理智嘅選擇
個List會慢慢變長
碗仔翅
牛什豬什
粉果
除青紅蘿白湯外各種中湯同埋羹
兩餸飯
布拉腸粉
燒鵝瀨

香港已經變咗南深圳,希望上面啲野食唔會有1日你煮都會係港獨
Don’t ff 出咗黎等如黃黃地,有啲講嘢好似反反哋共,一到某啲位即時跳掣,可能係黎香港唔講廣東話啲大陸人仲黃過佢地

防人之心不可無,總之唔好同佢地講咁多
我係Winnipeg, Manitoba 到
係呢到讀書,讀完先走
掛住舊時香港 已經係懷緬
美麗新香港 諗起都打冷震
佢只可以委屈地睇英超,喊住影三千分
冇人冇物咪掛住有人有物嗰時囉,到你識到朋友成日有人約有人吹水都仲思鄉就真係思鄉啦
大家都會講懷緬舊香港。今日就醒起有一首歌,尤其是我係好想送俾喺海外嘅香港人。講真我都聽完都有啲感觸。香港人加油!

https://m.youtube.com/watch?v=IJUMEDoF-rY

其實依首歌係抉擇 (電視劇)主題曲。講述越南華僑難民江諒生﹝ 朱江飾 ﹞。諒生在越南原是銀行貸款員,與妻及兒子乘船偷渡來港,亦向外一闖。

曲:顧嘉煇
詞:黃霑

幾多往時夢 幾多心惆悵
別了昔日家 萬里而去 心潮千百丈
收起往時夢 拋開心惆悵
任那海和山 助我尋遍 天涯各處鄉

闖一番新世界 挺身發奮圖強
要將我根和苗 再種新土壤
就算受挫折也當平常 發揮抉擇力量
再起我新門牆 似那家鄉樣

闖一番新世界 挺身發奮圖強
要將我根和苗 再種新土壤
就算受挫折也當平常 發揮抉擇力量
再起我新門牆 勝我舊家鄉
離開左睇返港產片先覺得香港好靚
如果有一日國安法無咁嚴應該就會返香港

而家國安法仲嚴過過係支那
唔明
燒味大排檔美食掛到癲咗

日本野好味,但調味黎黎去去都味噌、味醂,糖、豉油,好唔 come食⋯⋯
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞