最有價值收息股研究所 @ 3

974 回覆
6 Like 10 Dislike
你地會唔會股息再投入
佢做之前一定同BlackRock嗰班傾好晒啦,唔通真係董事局嗰幾條友諗個計劃出嚟咩
買完都要起,起完都要管理,佢係咁有錢嘅就同新地爭旺角塊地啦
唯有等 ……. 同埋短炒吓,降低自己平均成本

280,000

總共揸咗幾多就唔講啦
想請教吓,呢隻bond有冇條款話隨時可以唔還息?
真係好難做
爭得高又要屌
唔去爭 要屌
出價低 爭唔贏 都係要屌
爭贏左,問你地攞錢,屌
唔買野,趟平,屌

講返正題,佢加路連山道 有投標
西九龍藝術中心,有投標
但老實,development 依類玩少少就好
回報高,但頭幾年要 cash out flow
唔能夠即買 即收租
本身資金已經有cost, 仲要空幾年無租收
當日佢投標 加路連 我有啲驚佢食唔落

嚟緊3.0 其中一樣,就係同人夾份玩 develop
咁capital recycle 會好好多
0014 我自己都有,等緊佢收成

0016 & 0017 都有列出清晰嘅增長計劃
嚟緊有幾多物業落成
0016 大陸會多 double 收租
0017 未來5年,每年rental income growth 30%

1972 都係

學樓上講,買得就係押注 香港未死 定係香港已死
唔係覺得佢冇錢,係覺得佢買唔買到靚嘢啫

佢買完澳洲之後,澳洲樓市咪又係跌,仲未計 exchange loses
16 今個月嘅表現認真犀利 (可惜派息較低,唔啱我嘅現金流計劃)

我另外重倉 12
00012 我麻麻,
講起,你留意下佢盤數,靠大股東低息貸款頂住
本應都要供股
其實呢張債都幾吸引, 不過min 16萬美金真係玩唔起。
oh i see 長知識
買得好靚
係㗎,成間公司佢都揸到上限咁滯,仲要用H-rate泵成千億過去

所以都係博佢繼續派高息
但係同佢當初買啲噏揼公屋商場變做靚商場嘅效應差好遠

黃大仙中心為例,以前地下一個街市租金係$800一檔,佢而家將幾個檔口Consolidate,裝修靚靚囝囝,八萬蚊租俾人

佢多現金,借貸能力高,一定要買嘢,不過唔係以前嗰種超級爆炸式增長
根據集團6月30日中期報告,借貸額是20%,他指,由於目前利息低,加上恒地一向有穩收入,並得到母公司恒基兆業支持,「提供200至400億元給恒地都是閒事」。他又指,是次地皮的成交價為508億元,其借貸額30%屬合理水平,集團的現金流轉非常好,「即使集團明日需要繳付508億元,亦可以即時開支票」

高價搶中環兩塊商業地,全靠大股東四叔以股東身份貸款。以企業管治角度黎睇,細股東都唔好期望管理層有咩作爲。
同埋恆基好鍾意同二綫内房係大陸合作。
例如停牌中的奧園同旭輝。
之前大仔仲用4億元,每股3.708元認購奧園股份。
宜家停牌中的奧園股價係1.18
佢嘅作為就喺香港起啲垃圾樓出嚟賣俾啲後生仔買

紅磡殯儀館區,尋晚個盤好似賣咗八成

你買佢啲樓收租1.x%回報 (借貸上限係50%),同收佢股息6-7%比,我就真係唔知啲人點解一定要買樓 (講緊非自住)
對佢來講只係散子

奧園連溫哥華個大項目都賣埋 真係唔知佢幾時復牌
佔左你身家幾多%
同意。
紅磡重建計劃項目,睇番之前強拍新聞,每尺大概萬至萬二左右地價。計番建築同融資成本,可能要賣每尺萬七以上先有肉食。整個項目大概2800伙。慢慢賣。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞