最有價值收息股研究所 @ 3

974 回覆
6 Like 10 Dislike
正常無美帝制裁就應該係中資公司食

依家都未敢咁明目張膽,似乎會搵間local開jv 接,local 有能接依啲project又真係好少
支持佢哋淨係用大陸 firm 㗎,最好個系統用埋簡體

//為建立新一代通訊系統,警務處申請以9.4億元購買核心網絡所需的硬件及軟件,3.4億元購買關鍵任務通訊平台的軟硬件,8.6億元購買及在全港各處建設無線基站,6億元租用公共流動網絡商的流動寬頻網絡,4.1億元購買傳輸骨幹網絡設備,8億元購買600個通訊調度台及通訊設備,包括3.3萬個無線電對講機,以及12.5億元的工和專業服務費用,合共52億元非經常開支,由2025至26年度起涉及6個年度。//
33% 其餘33% 6823 ; 33% 66
唔係好介意2仔蝕哂/蝕價,得果3成倉
反正擺係度都係食息
823呢個息率好似唔太吸引喎
仲要動作多多
收息穩陣好似唔使揀佢
都係, 業務夠單一. 有成~6厘半
但好似負債好高
應該係想tailor made一套嘢比自己用

但中資應該搬大陸果套落嚟再慢慢改

負債高 呢樣嘢都關佢係因為商業信託事

可分派收入大部份都俾晒大家

又有固定資產回報 所以咪冇咩誘因去槓桿
真係 我就算$90買16 都係得5.5釐 (按今年派息)
都可能另一方面證明佢跌冇可跌

823 個轉變 好多人都唔睇好
我又覺得冇乜嘢 同埋其實咁樣幾好
本身管理層都係積極管理嘅 唔係坐喺度等運到
而家只不過係搵啲新嘅income stream
咁又點解唔得呢
Sell HK 我十幾年前買 $120….. 依家都仲未返家鄉

823 未特別認真睇,供完股佢之後每年個DPU係點,搵日睇睇先 (或者有冇其他師兄研究開?)

佢嗰啲轉型口號,我記得佢上次未供股業績期已經講過一次….. 佢真係要搵到靚項目先得囉,你幫人管理有錢收都好,你都要真金白銀投資落嗰個項目一齊同人哋玩

上次發CB 4.5% …. 買個商場都好似得4.9% return

不過,而家佢哋多咗錢,管理層亦都係算好叻個班,所以值得留意吓 始終佢嗰啲公屋商場真係好穩陣,佢哋亦都好叻將所有樓面面積 (包括啲電動樓梯底位置) 去賺錢
都係,我都係鍾意778多啲

趙國雄個女 (778 CEO) 不斷話冇集資計劃,暫時應該信得過

ADR h股要扣10% ma?
我都鐘意778多啲,最近升返唔少
2638 穿左5 好吸引
復活節前4.92 tim
4.9都試過最近
試過排4.9 入唔到
等緊4.82
有無人留意順丰房托 2191?
應該要等下次除淨先有機
至少要買face value 200K
btw, Search唔到佢張perpetual
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞