最有價值收息股研究所 @ 3

974 回覆
6 Like 10 Dislike
咁佢應該係叻人嚟嘅,成功將啲垃圾場變到咁樣

同埋佢都係打工,成個董事局都唔係佢話事,佢都係聽後面啲人講,只不過我哋鍾意集中指住一條友係咁屌

情況就好似屋苑嘅業主立案法團, 12個業委,全部分散業權,有咩做得唔啱就搵個主席嚟屌,好似其他委員/業主冇責任咁
以前從來都唔係點埋佢,長年派息都唔係高,只不過有增長咁解

依家就6釐都唔知派唔派到,要增長我買1997 ,要更高息穩穩定定我買 14 / 778

最肉酸就係問股東攞錢,不過佢做之前一定問晒背後的金主
我睇法有貨有錢咪供,無就諗諗先

利申:供咗
前面嗰兩隻揸咗20年,冇眼睇…. 之前兩隻加埋有$150蚊架,而家$100都冇

穩穩定定囉
佢個3.0…… 似口號多啲 有待觀望

家族辦公室,退休基金….. 以佢哋個background一定搵得到,但係係咪有錢就得呢? 如果你買唔到一線項目,好似波叔個仔咁,全部都係垃圾二三線嘅話有錢都冇用,除非佢有時光機可以去返2019之前

一線項目人哋亦都唔會平賣俾你,佢俾心機搞好新投嗰笪地好過啦
原來咁樣既structure砌到off balance sheet
冇controlling interest 就可以點玩都得
Securitisation 都係抄美帝姐
當年世界重組真係好勁
今日 港燈 4.93又入咗少少
我覺得係要減下薪做下樣比個交代
之後就識回購谷股價拎花紅
14要跌穿返20先考慮
時勢做英雄啦
領展固然想借人哋嘅錢
將過去成功模式複製
甚至以輕資產嘅管理業務帶動成長

但正如巴打所言
唔係想就代表複雜到
又咁講,咁易複製嘅話
就唔會接連計錯數行錯棋

同樣想轉型仲有ESR
考慮到ESR後面係Warburg Pincus
在我睇嚟,成功機會更高
等緊入佢同17
不過銅鑼灣撻地咁高價買真係
買隻1088食13%都唔錯
1919好似唔錯,擬10派13.9?
睇左今年SCFI 咩位未
唔識,有咩關係
D錢股東 又唔洗問人借.
賣唔哂又有機構包底
主席今年份bonus分分鐘仲大份
傻豬嚟
減人工做交代
中移動集團表示,投資郵儲銀行(01658.HK) -0.250 (-5.092%) 沽空 $1.57億; 比率 19.585% 是要支援集團實現服務國家改革發展大局的使命,同時亦要配合集團主業發展的戰略需要,因新一代信息技術產業是國家七大戰略性新興產業之一,另外亦看好郵儲銀行自身的發展前景,希望今次次投資能帶來可觀的財務收益。
銅鑼灣佢好難唔搶
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞