最有價值收息股研究所 @ 3

974 回覆
6 Like 10 Dislike
我記得你
你嗰陣做銀行話唔比買所以剩係買到呢隻呀嘛
試下轉vendor
msci果d
出手點都高過big4
大家通常持有幾多隻收息?

我諗緊集中買幾隻好定係買一籃子好
941 gogogo😛
我 5隻以內
終於超越左茅台😂😂😂
科技戰勝白酒!中國移動總市值超越貴州茅台
金融屆
·
23分鐘前
金融界4月17日消息 今日早間,中國移動股價異動拉昇,目前漲超3%,最新總市值報2.18萬億元(注:該股在AH兩地上市,此爲兩地分別計算的總和),與此同時,貴州茅台漲超1%,總市值報2.18萬億元。

中國移動總市值首度超過貴州茅台。

此前在3月,在數字經濟、人工智能、“中特估”的熱潮下,中國移動總市值一度超越2萬億元關口,並逼近貴州茅台,但隨後股價有所調整。伴隨着近期中國移動股價的再度上漲,以及貴州茅台股價的階段性調整,中國移動首度坐上A股市值榜第一的“寶座”。

回顧A股歷史上,近10年來,由中國石油、工商銀行、貴州茅台輪番上坐總市值第一的“寶座”。2019年貴州茅台股價破千,隨後總市值超過中國石油,並在2020年超過工商銀行成爲總市值第一股,隨後一直稱霸至今。

中國移動發佈2022年報。年報顯示,中國移動2022年業績表現亮眼,營收逼近萬億元:2022年實現營收9373億元,同比增長10.5%;股東應占利潤爲1255億元,同比增長8%。
做假紙魔人
中移動點解係科技股
煤氣港燈個d搞咩大跌
1883快啲落返3樓下
出完B仔想加倉了
市場話係乜咪係乜囉
好想再大手入貨,5月又收息
上兩年 2.3 2.5 任買都唔買齊
業績差外面息口又高過佢,好正常大跌
但好似好多都係咁都無跌得佢2隻咁甘
加洲哥可唔可以講兩句 佢好似百幾萬貨
3988 (一個星期升一仙好啦,咁樣太急啦)

941, 883, 5
941 883 我重倉
883….. 終於$13,好有衝動走一轉

857, 386 都唔弱 (樓上講嘅3110 ,好似重倉386)
883 941 已揸實物
sh 睇長線
941 查實貨係基本的

Re: 883 Dividend Tax

https://www1.hkexnews.hk/listedco/listconews/sehk/2022/0428/2022042800994.pdf

好似2022又改咗,真係唔使俾稅
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞