最有價值收息股研究所 @ 3

974 回覆
6 Like 10 Dislike
agree

利申 超過10隻
呢到少人討論reits

利申有778
靜靜雞俾個靚number大家
5號仔
shh..唔好話俾人知 靜靜哋贏
大新銀行集團(02356)公布,2022年度公司股東應佔年度溢利16.08億港元,按年跌2.9%,每股基本盈利1.14元,末期股息每股0.29元。

證券投資結餘增加帶動年內淨利息收入仍增長11%。集團銀行業務於扣除減值支出前之營運溢利遠高於去年,增長61%。然而,該增長主要來自終止前保險分銷協議之收益。撇除該項目,年內於扣除減值前之營運溢利增長2%,及非利息收入下跌27%。

大部分業務貸款需求仍然疲弱,整體貸款結餘收縮5%。零售銀行業務貸款結餘較為穩定,2022年平均貸款量較2021年增長4%。由於集團於年內致力控制資金成本,且2022年利率急升,以及資產收益率重訂速度較存款成本變動速度為快,故淨息差增長13個基點。

年內,集團的信貸成本大幅增加,信貸減值虧損增加115%至8.03億元。該增加大部分來自企業銀行業務,而信貸質素降低的主要因素之一為內地及相關房地產行業風險。

客戶貸款增長3.2%,至1.64萬億元,存款升2%,至2.37萬億元,不良貸款率0.53%。去年平均股東權益回報率8.78%,增1.11個百分點,平均總資產回報率0.8%,升0.1個百分點。貸款及其他帳項減值準備淨撥備25.45億元,升29.5%,因去年下半年重檢預期信用損失模型,以及反映若干涉及中地房地產及紓困措施客戶的潛在風險,若干客戶貸款評級下降,令撥備增加。

香港嘅銀行因為內地嘅風險而增加撥備
內地嘅銀行(好似琴日 3328咁), 就不良貸款比例下降
內銀年年隻隻都賺幾千億
賺幾多唔係重點,都係作出黎
做到內銀audit 既成條team都係大陸人,仲要係親信
所以佢盤數根本可以唔洗睇,冇任何參考性
公用股
咁佢事實現兜兜每年都8-9里息
呢樣假唔到
地下錢莊做倒十幾里一年,派兩三年高息,跟住第四年走佬.已經識人中過招...
上個post有講,我都覺得奇怪點解咁少人討論地產股 / 收租股 /REITs

778 我應該10年內都唔會沽嘅股份

佢每一個場我都去過 (新加坡除外),質地麻麻,勝在穩定
內房債啲內銀其實已經off balance sheet

好多內房早幾年玩爆左內保外貸,bond coupon 太高,之後就喺香港/offshore 向fund 借錢,啲fund啲錢其實都係內銀度黎

上年爆到含含聲,啲fund 直接liquidate 就得,內銀at least usd denominated 盤數就可以扮哂冇事,write off都唔洗,幾勁
佢派息都係國家任務姐
唔鍾意佢年年用股票出管理人費比人攤藝
上面又唔會比佢有大作為
講多少少,至於內保外貸個堆,啲collateral 唔減值咪郁唔到ltv,,就算啲project 尾都係咁,反正堆valuer 都係自己人,所以唔洗減值,冇事冇事

呢啲盤數唔會反映到
總之內銀就係唔會執,但股價就當週期股炒lor,反正港股都係行大range 行左十幾年
冇計,硬食,低價issue俾佢 (好似$6.1) …. 跟住佢就沽貨
同sg 堆垃圾reit一樣
Sg 就issue 股買母企垃圾
之後變左股權不斷攤薄,dpu 仲要係咁跌,cls
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞