最有價值收息股研究所 @ 3

974 回覆
6 Like 10 Dislike
日前,建行於香港和北京同步舉行2022年度業績發布會。業績報告顯示,建行去年經營效益保持市場前列,資產品質管控成效顯著。淨利潤增幅是6.33%,ROA、ROE保持可比同業的良好水準,核心一級資本充足率穩中有升,不良貸款率穩中有降,撥備覆蓋率穩步提升,流動性風險指標持續滿足監管要求,很好地平衡了安全性、流動性和盈利性,行長張金良坦言:「成績來之不易」。

建行2022年實現歸屬股東淨利潤3,238.6億元,增幅7.06%。ROA和ROE分別為1.00%和12.27%。報告期末,該行資本充足率18.42%,不良貸款率1.38%,撥備覆蓋率241.53%。
有啲人冇咁多本金做呀嘛,100股qqq都25萬港紙,冇咁多錢點做covered call

不過我係覺得要俾稅個下唔抵
但問題係果啲covered call etf 跑輸本身隻etf
長升情況下covered call 策略跑輸係正常嘅
真係有低價先好 10釐就繼續買

共產黨根本都當你唱歌啦,佢哋有自己嘅一套,繼續派息,有錢收你班人就收嗲

同啲油組國家一樣,隨時佢哋都負債好高,佢哋都有方法教得掂,就係不斷推高油價,食開$90一桶,你落到$60 ,我點出糧俾麥巴比?
浙商證券發佈研報稱,ChatGPT未來有望成爲5G時代新的流量入口,AIGC發展基礎有望對算力帶來爆發式的增長需求。運營商作爲算力網絡/雲計算國家隊,IDC市場份額超過50%,雲計算業務2022年增速超過100%。該行判斷運營商未來幾年仍然是算力投資領域最爲有力的投資主體。
掂呀清
但係有冇啲咩蹺妙之處可以慳啲稅呢?

好似941咁,原來可以唔使交股息稅

有時做非美元投資,又要睇多樣外匯因素,真係有啲懶 加幣真係自己有用,先會留意吓當地市場。
我見bam股價都去返幾年前,但依然唔平嗎?請問要大約到幾多先至合理?
同埋美股收息扣30%,唔係好蝕咩?
Agreed

ATAL喺香港工程界嘅地位又穩,只可惜成日比人告同成交量少,唔好太重倉穩穩定定收息都幾好

David Webb都有買
冇成日嘅,好似係一鑊俾人告晒幾年財政年度

百幾億 Revenue,淨係罰1%,益咗佢啦

係見佢IPO之後跌咗一浸,就買少少玩吓,想再買多個少少嘅時候,David Webb就已經披露咗佢揸住幾多,跟住就一枝箭咁上

呢啲又係10釐股,唔理佢lu …… 學你話齋,佢喺行內都好有名,我有時都要搞下標書,永遠都見到佢哋入標,個價錢仲要………
除咗 provision for litigation, 好似仲有一大舊 impairment….. 因為美國公司嗰邊條數勁差,做咗水魚,買舊垃圾返嚟

唔計呢兩樣,業績有增長嘅

同埋『蝕錢』蝕到咁,今年都繼續派 6.x釐,希望下年佢啲違標做好啲啦
david webb 一億股,每年派1毫息都。
你啱,一嚟就大大鑊

佢哋報價有時都幾進取,機電咁多飯都有佢份

ATAL最大隱憂係潘生姐,講真,無人估計到無咗潘生之後有幾大影響

工程界就係咁,永遠都係睇人大過公司,分分鐘好似新昌咁都唔出奇

Btw有時睇David Webb買股收息都幾好,有靈感
日本城走咗寶,原來咁好賺
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞