最有價值收息股研究所 @ 3

974 回覆
6 Like 10 Dislike
講過好多次, 幾多錢入係”完全唔關事“
關事嘅係現價,同前景。
945 就係咁死。 本來好地地, 出/買錯一件嘢, 就衰咗10年。
係股票行/銀行嘅股票都係佢地名, 唔係你名。
只要你開戶嘅時候係開現金戶, 唔好開孖展戶, 理論上佢地就要分開處理你D股票, 咁執笠你D股票會無事。
如果你開孖展戶口, 咁就代表你借咗D股票俾佢地, 咁執笠就有機會會無咗股票。

另外, ”為保障投資者,證監會全資設立投資者賠償有限公司,一旦證券行、銀行等合資格中介機構倒閉或發生違責事件,使投資者蒙受損失,客戶就可向投資者賠償基金索償,賠償上限已於2020年起增加至HK$50萬“
如果你嘅想法係希望穩定增長嘅股息,我相信你有兩件事要留意。

1)美國嗰邊預期通脹要下年先達到政策目標,代表現有息率會維持一段時間。港燈現有債務嘅到期日,借新債還舊債時嘅息率都係值得注意;

2)過往資本開支pattern,有無機會要減少分派、提高槓桿、甚至向投資者集資(我無研究開港燈,但相信機會好微),去完成新投資?
好撚怨婦
正正經經討論唔得嘅
係要搞到咁肉酸
1值得注意 2 capex高峰應該過咗
上年下半年 港燈再借左50億
保證8%回報 加息對港燈有冇影響先
少過8%可加價?
資產淨值既8%,如果利息比得愈多,盈利就會愈少
固定資產平均淨值的8% 咁都咁垃圾 原全唔吸引
影響就點都會有啲㗎啦
1. 估值 2. 利息成本
所以點解佢要係咁借錢起發電廠同埋相關設施
大飛個Payout過高 到依家都無人討論過一下就去到 股價升又賺錢你又錯左既階段
如果真係買咗, 而家走唔走好?

揸住中巴, 資產折讓大, 市值有一半係現金, 但係管理層保守。
買佢就係諗住幾件老嘢唔擺得好多年, 死咗有機會”釋放價值“, 等咗幾年,死咗一兩件未死光,呢2年係咁跌, 而家走又唔係好捨得。
5x 有幾手,本身諗住升20%就放

但而家睇有機會升到紅底,因為佢有新業務,個市開始當佢增長股咁估值
其實我睇佢長期都係10.2 ~ 10.7 上上落落。
我個時10蚊家9個幾買,收左兩次息,10.5賣左

嗰陣時都有玩過 不過冇等埋收息就走左了
你食既水位仲高啦
都係屎窟撞著棍 嗰期匯豐宣布唔派息
其他息股就炒咗上去 咁咪走lo

按我臨尾抱佛腳嘅有限了解,佢意思係會通過Stabilisation Fund去控制你嘅准許利潤水平,多過就放入基金、少過又派逢啲畀你。但呢舊數之後仲要扣返interests,所以借貸成本對可分派利潤會有影響。
保證回本8% 如果唔陪就加電費
點樣輸
Pay out高要派血就無謂
越派越難持續
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞