最有價值收息股研究所 @ 3

974 回覆
6 Like 10 Dislike
其他玩法可以揀波動性低啲嘅組合
講呢啲
thx 數簿兄

fixed rate嗰啲唔係太擔心
反而係留意到佢借多咗50億 唔知呢部份嘅利息係幾多 就咁睇都係可接受範圍之內
你睇上面綠綠地張圖
佢無寫明 新o個50億係咩 rate

銀行貸款及其他貸款: 多左大約 43億
上年 0.94% 今年 5.65%
投資自己開心就好 係無錯
但好多神棍拎個斬頭斬尾既回報率黎搵食呢
見過有人 收到美團實物就減自己個成本當賺左
呢啲人立心不良 要揭穿佢我覺得好公道
呢個就係我concern緊嘅位 見佢年報咁樣寫

年內,信託集團與不同財務機構簽訂數項新的 5 年定期貸款和循環貸款協議,總值港幣 50 億元。該等貸款融資已用作償還到期的銀行貸款,支付資本開支和作一般業務用途。

借得港紙 多數都係hibor + x b.p.
純粹單計今年頭4個月嘅hibor 應該係低過上年下半年

仲有今年三億條債

仲有個位可以睇: "敏感度分析"
(不過要去到估利率, 就有啲難 macro野. 預二百點子, 我諗應該夠晒數, 都接近美國加息週期末端)

於 2022 年 12 月 31 日,在所有其他可變動因素維持不變的情況下,如利率普遍上升╱下調100 點子,
估計集團除稅後溢利和收益儲備將減少╱增加約 1.21 億元(2021 年:9,200 萬元)。
而綜合權益的其他項目則將增加╱減少約 3.31 億元(2021 年:4.6 億元)。
港燈都係唔抵玩
買隻野訓得著教算.
跑唔跑贏大市係bonus
咁驚攞哂去做定期
宜家間間都有3厘,20萬計一年都執6k
本金+6k已經跑贏好多人
睇息差做人
再細味吓佢呢一版先

不過好似你咁講 都應該差唔加完息
所謂「重債」呢個問題 現價都反映咗

同埋capex應該都到咗頂峰
嗰個海上天然氣接收站都差唔多啟用
再入囉
其實睇落去真係好吸引

不過自問自己功力未到 睇唔明保險
所以就算了
《英文中國日報》報道,中移動(00941.HK)否認正探討收購香港寬頻(01310.HK)。
數據
電訊服務平均累積表現
年初至今 +16.21%
-1.34% 1個月
更新於 2023/04/20 09:36

報道指,中移動在向該報提供的聲明中表示,有關媒體的報道並不真確。(fc/w)
係股市中好標準既兩type人黎...
1. 一邊睇價, 睇news
2. 一邊睇數字

唔講收息股, 一般股票. 有時就會有一D明明ER數字好差, 但反而升到扯曬咁既情況. 呢個時候 Type 1就會鞭返Type 2既人

要睇人信乜,

1. 股票最終會回復佢應有既價值
2. 股票價格不合理既情況遠比合理時間長
用銀行買收息股係咪會食你派息手續費??邊間平D?
佢個兩本書都好正
點睇政府要改賞罰機制
港燈每年係機制內都賺唔小
講係你又真係死左佢?
咁跑唔贏benchmark 不如買benchmark?
股價日日創新高唔代表嚟近會升
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞