最有價值收息股研究所 @ 3

974 回覆
6 Like 10 Dislike
巴打基本功吾錯,但如果投資心態方面可以段練得更好,突破某d視野,必定係可造之才~
有民生成份好難差
但預左龍市唔好同人鬥
大飛哥 有個問題想請教下
到底vooqqq 同收息股(股息再投入,7.5%yield) 個分配optimum ratio係幾多
依家我做緊1:10
但係見到美市開始牛
真係唔識
巴打你唔好點醒班阿伯啦
其實冇 都係睇下點做先可以勁過voo
vooqqq 講緊lifetime 13.xx% return
如果唔係要現金流
應該會all in 佢地
想請教下大飛巴個倉比例又係
計過條數
如果年年keep住咁樣ratio 10放去收息股
50歲就可以選擇唔駛返工
assume有7.5% 唔停派 冇計到加派息
月月有息(100k) 收過生活
初衷係咁

如果去晒ETF 變咗要賣股套現 就可以max profit 所以都有1去買voo

同埋係咪年年都1x%冇人知
樓主 加藤惠 & any others

簡單推理
想跑贏大市= 要叻過大市嘅參與者
又或者 調轉, 大部份人無做啲乜, 所以跑唔贏大市

小弟喺連登/高登都留過唔少腳毛
可以總結, 輸錢/ 跑唔贏嘅人有以下共通點:
唔睇年報
唔睇估值
齋睇新聞標題, 唔睇內文, 亦唔會去思考 & cross check
唔願意面對現實 (樓上o個啲乜鬼 唔應該同 VOO 對比)
唔睇書, 唔睇投資大師嘅書
唔願學習, 睇左連登, 上左牛牛 碌下Facebook 當自己已經做左功課

多謝提點
我都有10%係指數
只係諗緊 股息再投入(20年) 都未必跑贏美國大市
只係有現金流個好處
呢個post嘅存在意思係邊
可能我講得唔清楚
講緊個組合年年俾你7.5%股息(assume股息冇加派)
同大市lifttime有7.5% return
其實應該一樣?
17手@10.9 買左4年
我唔反對人買VOO,但亦可以睇下2000年至2013年S&P表現~或者可以搵倒呢個post意義所在.
呢啲債無人買, 可能會供股同減派股息
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞