最有價值收息股研究所 @ 3

974 回覆
6 Like 10 Dislike
千五萬本 (淨係計地產股),unrealized profit $5.x million,袋咗現金股息兩球,你咪自己計囉

我就一定唔係市場最叻嗰個,亦都唔係要認第一,係你乜都要跑贏所謂嘅 benchmark

不過講呢啲都係冇意思, 941我就40幾蚊買

聽朝沽貨就賺少少囉,多過你1883少少

(同埋大家版友都覺得,兩隻都可以買,你就咬定941係垃圾咁 仲要串柒柒,咁多嗲 (淨係講緊941),股價日日創新高都要死撐 )

仆街,今日又買咗一個Billion

北京上海中銀分行應該有好多唔識睇年報,唔識分析年報嘅今日阿伯撳機買貨 陰公
睇資產質素,同埋管理層嘅作風、政治因素、land bank、reserves … etc.

好似海港城咁,喺香港嚟講有一個獨一無二嘅絕對地理位置優勢

$27!!! 我就真係忍唔住啦! 一嘢轟幾百萬落去

其他嘅,可以再搵日詳談,互相交流心得

再次感謝另一位師兄提我原來941可以唔使交股息稅,呢一個係我喺呢幾個post嘅得着,大家分享,有來有往,唔使串柒柒

得個1000幾百萬投資嗰啲,更加唔好講
隻股有好多人買=唔買佢嘅人 分析有錯誤
又長知識

隻股升=我嘅分析(前題係 分析)好啱

今日google 跌4%, 睇好goog 嘅人可能錯左4% 嘅分析

連登高質post
突然間諗起 恆隆地產定唔知恒隆集團

低位嗰陣時係咁增持 結果半年後都升咗50%
我回報金額大 = 我嘅投資回報叻
我覺得睇咩dcf個d都係浪費時間
d做buyside嘅柒頭有management access,有無限budget做expert call
call撚埋research analyst r八卦
日日睇新聞做data mining
個projection都可以錯

睇management track record好過
有d出名仆街
例如地產股可以長年0.1-0.2x nav

除非係small cap
如果唔係都有好多金融佬日日睇
一係你個view contrarian一係你係insider
唔係嘅話trading comps同埋trading multiples個trend已經代表咗好多野
清,股價創新高,同整個投資過程執得好無因果關係啵。就好似打官司咁,你可以將個case做到最好,但個官/陪審團唔信;亦可以個case前後矛盾,偏偏就係成功打贏單嘢。

講返投資,如果目標係資產增值,咁按合理假設得出嘅估值、及from time to time嘅資金成本無疑有其重要性。

Anyway,我記得早兩個posts都提過,無必要人人都精於投資。如果事業成功帶嚟更大成就感、或搵到更多,咁咪將精力放喺嗰邊。全世界咁q多股票,邊有可能睇得哂又明得哂
其實好多buyside無你想像咁powerful
加上DCF嘅應用亦不限於上市股票
上面嘈緊咩
話鳩知d 無聊人啦 941 又破頂啦
成手廢老電訊 內銀股 暫時 run 左兩年 近30% profit 帳面未計已收股息
其他人都好低質
不斷去J以前個買入價 咩0成本 根本冇分析現價值唔值得入
517 唔派出黎既話 就得8-9厘 (佢已經Payout100%) + 果60億既Interest income
Low risk High uncertainty stock
7x24 快訊

美港電訊
中國移動 A 股漲超 3%,最高觸及 106 元,續創歷史新高,今年以來已累漲超 55%。
某程度上都幾驚 炒到冇嘢好炒
超買啦喎
解決地方債嘅好方法
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞